eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyurcsány rendszerváltást akar a pártjában - lapszemle

Gyurcsány Ferenc rendszerváltás sürget az MSZP-ben - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet feltárja a jegybakelnök tévedéseit, A Napi Gazdaság pedig arról értekezik, hogy a gyenge forint növeli az energiaköltségeket. Válogatás a reggeli lapok cikkeiből.

Platformmal erősítene Gyurcsány - írja a Népszabadság. Rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben, és ki kell alakítani a '89-es alkotmány talaján állók politikai koalícióját - mondta Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az Orbán-kabinet első száz napját értékelő szombati konferencián. Lendvai Ildikó szerint rendszerváltás helyett tartásváltásra volna szükség.

"Tévedésben él a Magyar Nemzeti Bank" - írja a Magyar Nemzet. A reálgazdaság érdekeit szolgálná a jegybanki alapkamat csökkentése - állítja Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja. Szerinte tévedés a Simor András által feltételek nélkül elfogadott inflációs célkövető rendszer alkalmazása.

A gyenge forint növeli az energiaköltségeket - írja a Napi Gazdaság. Elsősorban a forint gyengülése miatt körülbelül tíz százalékos áremelés lenne indokolt a lakossági gáz- és távhőárakban. A kormány az energiacégekkel egyeztet az árak befagyasztásáról, miközben a kintlévőségek már így is nagy veszteséget okoznak a szolgáltatóknak.

Két tűz között a bankok - írja a Világgazdaság. Több, a magyarországi bankok jövedelmezőségét és tőkehelyzetét kedvezőtlenül befolyásoló hír is napvilágot látott az elmúlt héten. A hét közepén a svájci frank árfolyama döntött meg újabb történelmi rekordokat, aggodalommal töltve el mind a devizaadósokat, mind az őket hitelező intézményeket. Ezután a Fidesz terjesztett be egy nyolc pontból álló javaslatot a devizahitelesek terheinek könnyítésére, amely szintén a bankok helyzetét nehezítené meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×