eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elhúzódhat a belvízi védekezés Szabolcsban

Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása miatt még egy átlagos őszi-téli csapadékmennyiség esetén is hosszú ideig tartó belvízi védekezésre kell számítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - olvasható a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság honlapjára feltett összegzésében.

A térségben tavaly decembertől szeptember elejéig jóval több csapadék esett, mint egy átlagos évben összesen. A statisztikák szerint tavaly októbertől idén áprilisig ötven százalékkal több csapadék hullott, majd ezt követte a kiugróan csapadékos május, amikor 157 százalékkel több eső esett hullott, mint a sokéves átlag.

A jelenleg mért talajvízszintek harmadával a sokéves átlag fölött vannak, de van olyan észlelőhely is a Rétközben, ahol minden idők legmagasabb értékét mérték - tartalmazza a hétfői közlemény.

A sok eső a folyók vízszintjére is hatással volt: decembertől a Tisza felső szakaszán tíz árhullám vonult le, közülük három árhullám érte el és haladta meg az elsőfokú, míg kettő a másodfokú készültségi szintet. A folyók mederteltsége januárban és májusban jóval átlag felett alakult.

Az idei év rekordokat hozott az egyidejű legnagyobb elöntés tekintetében: júniusban a tizenkettőből nyolc védelmi szakaszt több mint 25 ezer hektárnyi nagyságban borított víz. A szivattyútelepek és a telepített szállítható szivattyúk a védekezés kezdete óta 264 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A vízügyi dolgozók a védekezés során a csatornamedrekből 22.470 köbméter gazt és uszadékot távolítottak el.

A vízügyi igazgatóság területén jelenleg Felső-Szabolcsban és a Szamos-Krasznaközben van elrendelve belvízvédelmi készültség: az előbbi szakaszon másod-, utóbbinál elsőfokú a riasztás. A viszonylag kis területű elöntés ellenére azonban a talaj víztelítettsége olyan magas, hogy a beszivárgás minimális, a lehulló eső szinte teljes mennyiségben a felszínen folyik le.

További gondot okoz a csatornák 80-110 százalékos mederteltsége, valamint az, hogy a szivattyútelepek folyamatos üzemeltetése és vízkormányzás nélkül nem tudnák a mértékadó szinteken tartani a vizeket. A szakemberek szerint emiatt egy átlagos mennyiségű őszi-téli csapadék esetén is elhúzódhat a belvízi védekezés a megyében.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×