eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Martonyi a magyar EU-elnökségről: nemzeti együttműködésre van szükség

A jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség ellátása érdekében nemzeti egyetértésre, együttműködésre van szükség - reagált Martonyi János külügyminiszter szombaton Brüsszelben Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő azon kijelentésére, miszerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, alkalmas-e Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére.

"Nem hiszem, hogy megfelel a magyar érdekeknek, ha bármelyik politikai erő olyan előrejelzéseket tesz, hogy nem tudunk majd megfelelni a követelményeknek" - mondta Martonyi magyar újságíróknak.

A külügyminiszter felszólított arra, hogy "a közös cél érdekében dolgozzunk együtt, segítsük a közös munkát".

Göncz Kinga egy budapesti konferencián azt mondta: a Magyarországgal szemben felhozott érvek között szerepel, hogy nem megfelelő a szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy konfliktusos a viszonya az uniós intézményekkel. A szocialista EP-képviselő azt is szóvá tette, hogy Iván Gábort, aki eddig a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetőjeként koordinálta az elnökségi felkészülést, Zágrábba küldik nagykövetnek, Iván helyét pedig Györkös Péter eddigi zágrábi nagykövet foglalja el Brüsszelben.

"Mindketten kiváló szakértői az európai integrációnak. Mindkettőjükben megbízom, mindkettőjüket ismerem évtizedek óta. Nem hiszem, hogy önmagában ez a döntés ilyen találgatásokra adna okot" - jelentette ki Martonyi János, és hozzátette: sajnálná, "ha politikai megfontolások alapján megindulna egy suttogó propaganda, inszinuáció".

"Ha ezt a hírt bizonyos körök erőteljesebben terjesztik, az valóban kellemetlen és veszélyes lehet a magyar elnökség sikeres megvalósítása szempontjából" - vélekedett a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×