eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Varga Mihály: Magyarország állapota rosszabb, mint 2002-ben

Hatvanhárom, az államnak nagy kárt okozó ügyet hoz nyilvánosságra végleges jelentésében az új Orbán-kabinet gazdasági tényfeltáró bizottsága. A testület vezetője, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár arra számít, hogy újabb úgynevezett "csontvázakat" találnak a szocialista kormányok szekrényében.

A jelentés szerint az előző kormány 2009-ben a társasági adóból remélt bevételt 50, a személyi jövedelemadó beszedéséből várt összeget 40, a jövedéki adóból keletkezőt pedig 30 milliárd forinttal tervezte túl.

Több tízmilliárd forintot tett ki a MÁV, a BKV és a Malév többletfinanszírozása. Az előző kormány a jelentés szerint nem fizette be Magyarország tagdíját az ENSZ-ben, a NATO-ban és az OECD-ben; ez 5,8 milliárd forintos örökséget jelent.

A Vértesi Erőmű kapcsán legalább 25 milliárd forintos követelésállomány terheli az államot. A Magyarországi Leader Közhasznú Alapítvány 320 millió forintot szabálytalanul használt fel a dokumentum szerint - ezt is az Orbán-kormánynak kell visszafizetnie.

A moszkvai kereskedelmi központ székházának eladásával 1 milliárd forintos kárt szenvedett az állam, de Varga Mihály megemlítette az MVM, a MÁV és a Posta épületének nagy kárt okozó értékesítését is.

Összességében ez a 63 ügy a 2010-es bruttó hazai termék 2,2-2,5 százalékának megfelelő összeggel rövidítette meg az államkasszát - jelentette ki a politikus. Hozzátette: a bizottság jelentése rámutat, hogy "Magyarország állapota rosszabb, mint 2002-ben", és rosszabb annál, mint amit az előző, szocialista kormány állított. Nőtt a szegénység, a munkanélküliség és az adóteher, tovább romlott az emberek egészségügyi állapota és 10 millió fő alá csökkent a népesség.

Varga Mihály hozzáfűzte: az idénre tervezett 3,8 százalékos hiánycél ennek ellenére tartható, de ehhez szükség volt az új Orbán-kormány 29 pontos gazdasági akciótervére is.

A gazdasági tényfeltáró bizottság jelentését nyilvánosságra hozzák a Fidesz honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×