eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sokallják az iskolakezdés költségeit a szülők

Egy nemrég készült reprezentatív felmérés szerint a magyarok sokallják az iskolakezdés költségeit. A megkérdezettek többsége alig tízezer forintot adna a tanszerekért, amelyeknek ára jelenleg ennek a többszöröse is lehet.

A 18 és 60 év közötti korosztály 51 százaléka tartja úgy, hogy a beiskolázás költsége nem haladhatja meg a tízezer forintot - mondta el az InfoRádiónak a KutatóCentrum munkatársa.

A megkérdezettek 82 százaléka 15 ezer forintnál nem költene többet az iskolakezdésre - tájékoztatott Sütő Anna, aki hozzátette: ehhez képest ennek a többszörösére rúgnak a költségek.

Általában húsz-huszonötezer forintnál is többet költenek ilyenkor a szülők. Például egy elsős általános iskolás esetében csak a tankönyvek kerülnek hatezer forintba, és ehhez jönnek még a kiegészítők, a tanszerek, a ruházat és a különböző tanfolyamok, sportfoglalkozások díjai - emlékeztetett a kutatásvezető.

Sütő Anna azt is elmondta: inkább a nőkre jellemző, hogy megterhelőnek érzik az iskolakezdést, és gondolják azt, hogy spórolni kell szeptember előtt. Ez a kör külső segítséget is igénybe venne a beiskolázáshoz.

Viszont a megkérdezettek 53 százaléka úgy nyilatkozott, hogy lehetőleg állami segítség nélkül kellene megoldani a beiskolázás anyagi részét. Főleg azok vélekedtek így, akik erre a célra nagyobb összeget fordítanának az átlagosnál - tette hozzá.

Hanganyag: Gál ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×