eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kik közül választhatunk képviselőt Budapesten?

Minden párt összeállította fővárosi listáját a rendelkezésre álló idő alatt, vagyis tegnap délután 4 óráig. A bejelentett listák nyilvántartásba vételére a Fővárosi Választási Bizottságnak két napja van.

A Fidesz-KDNP fővárosi listáját 98 képviselővel vasárnap már nyilvántartásba is vették. Az első helyen a pártszövetség főpolgármester-jelöltje, Tarlós István szerepel. Õt Pokorni Zoltán, Pesti Imre és Rogán Antal követi. Az ötödik helyre került György István, akit megválasztása esetén Tarlós István - saját elmondása szerint - első számú helyettessé nevezne ki. A nyolcadik helyen szerepel például Bagdy Gábor, aki a KDNP fővárosi frakcióvezetője volt az elmúlt években.

A módosított választási szabályok értelmében az új közgyűlés a mostani 66 helyett 33 tagú lesz. Így tehát biztosan nem lesz fővárosi közgyűlési képviselő mások mellett a most a 38. helyen álló, a II. kerület polgármesteri címéért ismét harca szálló Láng Zsolt.

A szocialisták fővárosi listáját is a főpolgármester-jelölt Horváth Csaba vezeti. Õt az eddigi frakcióvezető Steiner Pál követi. A harmadik helyen viszont egy a budapesti közéletben kevésbé ismert személy, Tüttő Kata Zsuzsanna neve szerepel. A negyedik a XIX. kerületi polgármesteri címért újrázó Gajda Péter; a hatodik pedig a XI. kerület eddigi vezetője, Molnár Gyula, aki ugyancsak ringbe száll a poszt ismételt megszerzéséért. Meglepőnek tűnhet, de ugyancsak újrázna és a fővárosi listán is szerepel - igaz az esélytelen 56. helyen - Verók István, aki maga is érintett a több mint egy éve kirobbant, több képviselőt érintő terézvárosi ingatlanügyben, amely az Andrássy út 47. számú ingatlan áron aluli eladása nyomán indult.

A legkevesebb jelölt, szám szerint mindössze 30 a Jobbik listáján szerepel. A listavezető Staudt Gábor főpolgármester-jelölt, dobogós helyen áll Czeglédi János és Szabó György. Ugyancsak az első a főpolgármester-jelölt Jávor Benedek a Lehet Más a Politika listáján. Õt Kaltenbach Jenő, korábbi kisebbségi jogi ombudsman követi, akit sajtóhírek szerint korábban az MSZP közös főpolgármester-jelöltnek képzelt el. A harmadik helyen Somfai Ágnes áll. Az LMP listáján egyébként 44 név szerepel.

A fővárosi listákra külön szavazólapot készítetek majd, a választó a szavazólapon szereplő listák közül egyet választhat. A fővárosi listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereznek mandátumot, nem kap mandátumot az a jelölőszervezet, amelyik nem szerezte meg az érvényes szavazatok öt százalékát.

A fővárosi listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében nyernek mandátumot. Ha a fővárosi lista jelöltjét főpolgármesternek választották, a fővárosi listáról törölni kell, helyébe a sorrendben utána következő jelölt lép.

A bejelentett listák nyilvántartásba vételére a Fővárosi Választási Bizottságnak két napja van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×