eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tízből kilenc gyerek nem jut iskolatejhez

Az Iskolatej Program keretében ma Magyarországon az iskoláskorú gyermekek csak közel tíz százaléka kap naponta ingyen egy pohár tejet. A gyermekek kilencven százaléka viszont nem élvezheti az iskolatej által nyújtott táplálkozási és élettani előnyöket, mert oktatási intézményük nem vesz részt a programban.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet információi szerint Magyarországon az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt, ezért e gyerekeknek a napi kalciumbevitele elégtelen. Miután csontozatunkat és fogazatunkat gyerek- és fiatalkorunkban építjük fel, hosszú távon ennek köszönhető az is, hogy évtizedek leforgása alatt hazánkban népbetegséggé vált a csontritkulás.

Többek között a csontritkulás kialakulásának a megakadályozásában is fontos az Iskolatej Program, amelynek célja, hogy tejet biztosítson óvodások, iskolás gyerekek és középiskolások számára. Az iskolatejet a program keretében a gyermekek ingyenesen kapják.

"Az Iskolatej Program nemcsak táplálkozási, hanem nevelési jelleggel is bír, hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez, továbbá biztosítja a gyermekek növekedéséhez és egészségéhez nélkülözhetetlen elemeket" - mondta Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos 2008-ban, amikor az Európai Bizottság elfogadta az Iskolatej Programjának új változatát, amivel már többféle tejtermék biztosítható a gyerekek számára.

Az Európai Iskolatej Program keretében a 2007-2008-as tanévben mintegy háromszázezer tonnányi tejet szállítottak az EU huszonhét tagállamának iskolásaihoz, amihez az Európai Unió több mint ötvenöt millió euró támogatást nyújtott. Magyarországon a programra fordított állami támogatás 2010-ben mintegy négyszáz millió forint volt, a korábbi évek kilencszáz milliójával szemben. Így az idén közel százötvenezer gyermek juthat csak térítésmentesen tejhez, ami a 0-17 éves korosztály közel tíz százaléka.

A program lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal látja el, ő bírálja el a beérkezett kérelmeket és dönt a támogatás nagyságáról is. Az elszámolási periódus három hónap, ami azt jelenti, hogy a támogatást megnyert fenntartók a január-márciusban az iskolásoknak eljuttatott tej ellenértékét - a bonyolult adminisztrációs elszámolást követően - leghamarabb június környékén kapják meg a Hivataltól. E hónapok alatt az egyébként is forráshiánnyal küzdő önkormányzatoknak és intézményeknek elő kell finanszíroznia a tej árát.

"A mi térségünkben élő általános iskolások közel nyolcvan százaléka hátrányos helyzetű, sokuknak az iskolatej az egyetlen reggeli. A sorozatos árvizek miatt is egyre több a rászoruló család és gyermek, ezért is fontos számunkra hogy részt vegyünk az Iskolatej Programban" - mondja Szaniszló János, Szendrő polgármestere, észak-borsodi Edelényi kistérség vezetője. - "Nálunk, a kistérségben a Cool Tej az Iskoláknak Alapítvány vállalja a teljes lebonyolítást - a pályáztatástól a költségek előfinanszírozásáig - és egyéb kiegészítő eszközökkel, például hűtőszekrénnyel is biztosítják a folyamatos friss és jó minőségű tejet a résztvevő településeken. Szendrő már korábban is benne volt a programban, amit azért kellett egy időre felfüggesztenünk, mert nem tudtuk a hosszú kifizetési periódust átfinanszírozni. Amennyiben az Alapítvány nem lenne segítségünkre ebben, akkor most sem tudnának az iskolatej akcióban részt venni."

"Mivel azt látjuk, hogy erre iskoláinkban nagy igény van, nagyon szeretnénk, ha országosan is bővülni tudna az ellátottak száma. Viszont úgy érzem, hogy a jelenlegi bonyolult szabályozás, az adminisztrációs körülmények és a hosszú kifizetési periódus sok önkormányzatot és intézményfenntartót riaszt el attól, hogy igényelje a támogatást, és hogy iskolatejhez juttassa a tanulóit. A többi kistérség polgármestereivel erről folytatott beszélgetéseim is megerősítettek ebben" - nyilatkozta Szaniszló János.

"Az észak-borsodi Edelényi kistérségben évente háromezer-ötszáz kisiskolásnak juttat hatszázharmincezer pohár friss tejet a Cool Tej az Iskoláknak Alapítvány - mondta Tálosi Tamás az Alapítvány elnöke. - Alapítványunk célja, hogy minél több magyarországi iskola és gyermeket kapjon iskolatejet. Jelenleg Nógrád, Borsod és Heves megye térségében pedig több mint tizenhétezer gyermek jut a segítségünkkel friss, helyi termelőktől származó tejhez. De nemcsak az önkormányzatoknak, hanem nekünk is nehézséget okoz, hogy az adminisztráció jelentős, hosszú időt vesz igénybe, valamit hogy az előző kormányzat a rendelkezésre álló forrásokat több mint ötven százalékkal csökkentette. Az Alapítvány a jelenlegi szabályozási és finanszírozási körülmények között nem tudja elérni célját, vagyis, hogy a segítségünkkel ellátott gyerekek számát először ötvenezer főre, később százezer főre növeljük.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×