eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért nem kell szemfelszedő, s miért kell úriszabó? - lapszemle

Összefognak a vendéglátósok az éjszakai nyitva tartás korlátozása ellen - Lemorzsolódnak a roma diákok - Poloskák zaklatják a pihenő mentősöket Szemle a mai újságokból.

 A Népszabadság arról ír, hogy a csökkenő kereslet, a romló bérezés és a kényszerű visszafejlesztés egy foglalkozás veszélyeztetettségének biztos jele. A szakmák egy része a technikai innováció következtében halt ki, hiszen gépek vették át az emberek feladatait, de megszűnésük a fejlődés szerves része: a szemfelszedő, kesztyűkészítő, üst- és edényfoltozó mesteremberek a modernizáció áldozatai. Az örökségvédelmet igénylő szakmák hungarikumok, így például a harangöntő mesterség is a nemzeti kultúrkincs része: esetükben többnyire nincs már kereslet az előállított termékre, de meg kell őrizni a szakma történetét, mesterfogásait az utókor számára. A piaci eszközökkel támogatandó foglalkozások olyan kézművesszakmák, amelyekre a nagyüzemi tömegtermelés mellett is van igény, de segíteni kell a kereslet és a kínálat egymásra találását: ide sorolható többek között az úriszabó, a cserépkályha-készítő, a bádogos vagy a hangszerkészítő.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a közelmúltban a százhalombattai polgárok háza felújítása kapcsán. Az önkormányzat által finanszírozott beruházásból Vezér Mihály polgármester családi cége alvállalkozóként vette ki a részét. A botrány miatt többen feljelentést tettek, amelyből kiderült: Vezér szerepvállalásának is köze lehet ahhoz, hogy miközben a kivitelező több hónappal kicsúszott a határidőből, az önkormányzat mégsem vasalta be rajta a felhalmozódott több tíz millió forintnyi kötbért.

Az Index megtudta, hogy poloskák miatt kellett lezárni az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épületében az éjszakai műszakban dolgozó mentősök helyiségét. A poloskákat a múlt hét szerdán észlelték, az OMSZ azonnal megrendelte a rovarirtást, amit el is végeztek. Addig a mentősöknek egy másik szobát jelöltek ki. Vasárnap éjjel azonban újabb rovart találtak, ezért a szolgálatban lévők különböző kórházakban töltötték az éjszakát.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a nyári uborkaszezonra jellemző ismétlések után ősszel új műsorokkal, saját gyártású produkciók tömkelegével harcolnak a kereskedelmi tévécsatornák a nézők kegyeiért, az adók ilyenkor költik el a programokra szánt egész éves költségvetésük nagy részét. A tévék számára a következő hónapok számítanak kereskedelmi szempontból a legfontosabb időszaknak, az őszi programstruktúra sikerén az egész éves eredményük is nagyban múlhat. A szakmabeliek szerint az idei év is különösen nehéz a televíziós piac számára.

A portfolio.hu úgy véli, a tőzsdei bevezetés közeledtével egyre érdekesebbé válik a kérdés, hogy vajon mennyit érhet a Facebook. Másodlagos piacokon a lelkes befektetők már most is tudnak részvényeket adni-venni és a legutóbbi tranzakciók olyan árfolyamszinteken történetek, amelyek 33 milliárd dollárra értékelik a céget, ami azt jelenti, hogy többet ér a vállalat, mint az eBay, vagy a Yahoo. A portál véleménye szerint ez a 33 milliárd dollár túlzott és bár a növekedési kilátások, illetve az üzleti modell is értékes, ugyanakkor a magas összeg inkább csak az alacsony likviditásnak és a kereslet-kínálat oldali egyensúlytalanságnak tudható be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×