eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sok helyen lefutott a polgármester-választás

Egy településen elmarad a választás, több faluban viszont már lefutottnak tekinthető, mert csak egy polgármester-jelölt van. A legtöbb helyen a Fidesz-KDNP indít polgármester-jelöltet. A KDNP-vel szövetséges Fidesz állította a legtöbb jelöltet - 8.385-öt - az önkormányzati választásra. A Jobbiknak 3.841, az MSZP-nek 3.359, az LMP-nek pedig 916 jelöltje van.

Október harmadikán összesen 3.176 településen választanak polgármestert. A kormánypártoknak 1.140 polgármester-jelöltjük van. Ez jóval több, mint 2006-ban, mert a Fidesz-KDNP most azokon a kistelepüléseken is indít jelöltet, amelyeket az elmúlt húsz évben jórészt függetlenek irányítottak. 219 polgármester-jelölttel a Jobbik lett a második. Az MSZP 194 polgármester-jelölttel a bronzérmet szerezte meg. A Lehet Más a Politika a negyedik helyen végzett 26 polgármester-jelölttel. Az Országgyűlésen kívüli pártok közül Seres Mária Civil Mozgalma teljesített a legjobban.

Budapesten négy főpolgármester-jelölt lesz: a szocialista Horváth Csaba, a Fidesz-KDNP színeiben induló Tarlós István, a jobbikos Staudt Gábor és az LMP-s Jávor Benedek.

A 23 fővárosi kerületből 21-ben a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a Kereszténydemokrata Néppárttal közösen, önállóan pedig a 13. és a 23. kerületben állított jelöltet. A Magyar Szocialista Pártnak 22 kerületben van jelöltje, csak Angyalföldön nincs. A Jobbik Magyarországért Mozgalom 15 kerületben, a Lehet Más a Politika 11 városrészben indított önállóan jelöltet.

Ha az arányokat nézzük, akkor a főváros tulajdonképpen lemaradt például az 1200 lakosú Tolnanémeditől, ahol kilencen szállnak harcba a polgármesteri székért. A jelöltek viszonylag magas száma azzal magyarázható, hogy a falut több mint 20 éve irányító Miklós Lajos nincs köztük. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggteleken is kilencen szeretnének polgármesterek lenni. Szabolcsban a legtöbb polgármester-jelöltet - nyolcat - Anarcson, Nyírpilisen és Ököritófülpösön vették nyilvántartásba.

Saját kategóriájában rekordgyanús Magyarország második legkisebb települése, Debréte. Ebben a borsodi mini faluban ugyanis 11 lakosra két polgármester-jelölt jut. A Tolna megyei Pusztahencsén és Iregszemcsén hét, Dalmandon pedig hat polgármester-jelölt van.

A megye 16 másik községében azonban csak egy ember indul a vezetői posztért. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településének több mint 15 százalékában is csak egyetlen polgármesterjelölt lesz az október 3-ai választáson. Õk tulajdonképpen már polgármestereknek tekinthetők, hiszen egyetlen szavazat is elég a megválasztásukhoz.

A Zala megyei Salomváron azonban elmarad a voksolás. A 486 választópolgárnak ugyanis négyfős testületet kell választania, ám eddig csak három egyéni listás képviselőjelölt van a faluban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×