eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A 30 és 35 év közötti nők negyven százalékának még nincs gyereke - lapszemle

Elfogadottabb a gyermektelenség. Míg a romákat nem vagy csekély számban oktató intézmények közül minden ötödiket bővítették az elmúlt két évben, addig a legmagasabb cigányaránnyal rendelkező iskolák közül csak minden huszadikban került sor ilyen jellegű fejlesztésre. Teljes fordulatszámon pörög már az egész régióban a hűségkártyabiznisz. Szemelvények a ma reggeli lapokból.

 Húsz év alatt megkétszereződött Magyarországon azok száma, akik szerint rosszul dönt az a pár, amelyik három gyereket vállal - írja a Népszabadság. Egyre többen gondolják viszont, hogy gyerek nélkül is lehet teljes életet élni. Pongrácz Tiborné demográfus szerint a gyermektelenség elfogadottabbá válása nagyon veszélyes út. Hozzáteszi: a tudatos gyermektelenség még nem, a halogatás viszont annál inkább jellemző a magyar fiatalokra. Ebből viszont könnyen lesz gyermektelenség. A 30 és 35 év közötti nők negyven százalékának még nincs gyereke, egy részüknek pedig valószínűleg soha nem is lesz.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a településszerkezet és a tanulók etnikai hovatartozása tekintetében aránytalan mértékben részesültek a fejlesztésekben a hazai iskolák a szocialista kormány utolsó két évében - derül ki a még Hiller István korábbi oktatási miniszter megbízásából készült integrációkutatásból. Miközben ugyanis a romákat nem vagy csekély számban oktató intézmények közül minden ötödiket bővítették az elmúlt két évben, addig a legmagasabb cigányaránnyal rendelkező iskolák közül csak minden huszadikban került sor ilyen jellegű fejlesztésre. Pedig az EU-forrásokat az esélyegyenlőség megvalósítására kellett volna költeni. Mindez növelte a falusi iskolák gettósodását.

Teljes fordulatszámon pörög már az egész régióban a hűségkártyabiznisz, miután Szlovákiát és Lengyelországot követően Magyarországon és Csehországban is beszállt a legnagyobb hipermarketlánc, az anyaországban igen sikeres "loyalty" programot működtető brit Tesco - írja a Napi Gazdaság. A magyar piac vezető posztjáért még nagy lehet a küzdelem - ma a több szereplőt egy programban egyesítő SuperShop mondhatja magáénak -, de a hűségkártyák kibocsátása, illetve a belépés egy ilyen programba vagy legalább egy jó pontgyűjtő akció ma már szinte kötelező az ágazat szereplőinek.

A Világgazdaság szerint alig több mint feleannyi társasági adó folyhat be a büdzsébe, mint amennyi az irányzatban szerepel, legalábbis a pénzforgalom szerint. A költségvetési törvényben még csaknem 610 milliárd forint szerepelt, a Költségvetési Tanács elemzése szerint a bevétel 350 milliárd lehet. Ebben közrejátszik, hogy a 2009-es év után esedékes visszaigénylések mintegy 75 milliárdot faragnak le a bevételekből, az összeg pénzforgalom szerint az idén hiányzik, az eredményszemlélet alapján azonban a múlt esztendőt terheli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×