eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elfogadta a Fidesz-KDNP fővárosi kompenzációs listáját az FVB

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) vasárnap késő délutáni ülésén nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP fővárosi területi kompenzációs listáját.

Kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított, Budapesten ez 12 kerületet jelent.

A pártszövetség az I., a II., a III., az V., a VI., a VIII., a IX., a X., a XII., a XVI., a XX. és a XXII. kerületben állított jelöltjei alapján kérte - és kapta meg - a kompenzációs lista nyilvántartásba vételét.

Az önkormányzati választásra kompenzációs listát hétfő 16 óráig lehet állítani.

Az önkormányzati választáson a tízezernél több lakosú településeken és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - szerezhetnek mandátumot.

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A tízezernél több lakosú településeken és fővárosi kerületekben egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott, kompenzációs listát pedig az a jelölőszervezet indíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított.

A kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelöltet lehet állítani, mint a listáról megszerezhető mandátumok száma, a listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.

A kompenzációs listát és a rajta szereplő jelölteket szeptember 6-án 16 óráig lehet bejelenteni a helyi választási bizottságnál.

A lista bejelentése után a jelöltek sorrendjét már nem lehet módosítani, új jelöltet nem lehet a listára felvenni, a listán szereplő jelöltet a jelölő szervezet nem vetetheti le a listáról, és a jelölő szervezet a listát nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik (elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről), helyére a listán soron következő jelölt lép.

A kompenzációs listát és az azon szereplő jelölteket a helyi választási bizottság a bejelentésüket követő két napon belül veszi nyilvántartásba.

A voksolás napján a választópolgár csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhat. A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki.

Nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a kompenzációs listája, amelynek a jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, és az a közös kompenzációs lista sem szerezhet mandátumot, amelyeknek a jelöltjei nem szerezték meg a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×