INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Balaton: húsz emberen segített már idén a sürgősségi mentőhajó

InfoRádió / MTI
Eddig húsz esetben bizonyította a balatoni sürgősségi mentőhajó, milyen nagy szükség van rá, más hajóval nem sikerült volna segíteni a bajbajutottakon - közölte a vízimentők szakszolgálata és a mentő egyesület pénteken Csopakon.

A vízi mentésre vonatkozó sürgősségi betegellátás törvényi hátterének megteremtését sürgette a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület (MMME).

A két szervezet tájékoztatása szerint az érvényben lévő mentési rendeletben nem szerepel a mentőhajó fogalma, és ez évek óta gátolja a vízi mentés finanszírozásában meglévő problémák megoldását.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke emlékeztetett: a Balatonon a VMSZ működteti a minden szükséges orvosi műszerrel és eszközzel felszerelt Rupert sürgősségi mentőhajót, amelyhez a Mentőtiszti Egyesület adja a mentőorvosból, mentőtisztből, illetve mentő-szakápolóból álló személyzetet. Hangsúlyozta: az idén 20 embert mentettek ki a Balatonból a hajóval. Úgy vélte: a jövőben több ilyen mentőhajóra lenne szükség az ország más vizein is.

Az érvényben lévő mentési rendeletben nem szerepel a mentőhajó fogalma, ez évek óta gátolja "a vízi mentés finanszírozásában uralkodó áldatlan állapotok" felszámolását - mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

Tóth Attila, az MMME elnöke is arról beszélt, hogy jelentős változást hozott a balatoni vízi mentésben a sürgősségi mentőhajó működtetése. Gyorsaságának, szakszemélyzetének és felszereltségének köszönhetően a hajó egyebek között két sikeres újraélesztésben is közreműködött ezen a nyáron.

Az európai norma szerint 15 percen belül orvosi segítséget kell kapnia a bajbajutottaknak, és ha a mentésre joga van ingyenesen minden magyar állampolgárnak, akkor ennek igaznak kell lennie a vízen is - hangsúlyozta Tóth Attila. Egyetértett Bagyó Sándorral abban, hogy az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez sürgősen módosítani kell a mentési rendeletet. A szakember szerint a jövőben több ilyen mentőhajóra lenne szükség az ország vizein. Fontos lenne a vízi mentés országos szintű, centralizált megszervezése, továbbá rendezni kell a mentőhajón szolgálatot teljesítő szakszemélyzet foglalkoztatásának feltételeit és bérezését.

Az MTI kérdésére válaszolva Bagyó Sándor elmondta, az új kormány fogadókésznek mutatkozik arra, hogy rendezze a vízi mentés jogszabályi hátterét, a munkát a VMSZ kidolgozott javaslattal segíti. Hozzátette, nem csak balatoni ügyről van szó, hiszen többi között a fővárosban, a Dunán is szükség lenne a Ruperthez hasonló hajókra.

A címlapról ajánljuk