eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Õsszel megalakulhat a sukorói kaszinóberuházást vizsgáló parlamenti bizottság - a nap hírei

Valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja. Eltemették az Alsóörsön szolgálatteljesítés közben meggyilkolt rendőrt. A nap legfontosabb hírei.

Valószínűleg megalakulhat az Országgyűlés őszi ülésszakán a sukorói kaszinóberuházást vizsgáló parlamenti bizottság, mivel a Lehet Más a Politika kezdeményezését az MSZP és a Jobbik is támogatja. A testület felállításához 78 képviselő aláírására van szükség. Az LMP csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás ügyében. A Fidesz későbbre ígért tájékoztatást.

Valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, de a gyilkosságok ideje alatt, mivel leszerelt a honvédségtől, már nem informálta a titkosszolgálatot - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Korábban a Magyar Hírlap azt írta: a Katonai Biztonsági Hivatalnak tudnia kellett a romagyilkosságok elkövetőiről, mert az egyik gyanúsított, Cs. István kapcsolatban állt a szolgálattal.

Balatonalmádiban eltemették a 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert, akit augusztus 4-ére virradóra szolgálatteljesítés közben gyilkoltak meg Alsóörsön. A gyászszertartáson több mint ezren vettek részt: a családtagok, rokonok, barátok és ismerősök mellett jelen volt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány, valamint Veszprém megye rendőri vezetése. Gamauf Jánost - akit a szolgálat halottjává nyilvánított a belügyminiszter - katonai tiszteletadás mellett, díszszázad jelenlétében és díszsortűz kíséretében helyezték örök nyugalomra.

Újabb autós üldözés volt Budapesten; a Sziget fesztivál miatt felállított egyik ellenőrző pontnál egy autós nem állt meg a rendőri jelzésre és elhajtott. A Mozaik utcai ellenőrző ponttól motoros rendőrök üldözték a személygépkocsit, amelyet a III. kerületi Attila utcában tudtak megállítani. Vezetőjénél sem jogosítvány, sem személyigazolvány nem volt, ezért előállították. Csütörtökön több kerületen át üldöztek a rendőrök egy autóst, aki szintén a Sziget fesztivál miatt felállított egyik ellenőrző ponton nem állt meg. Az üldözésben két rendőrautó és két parkoló jármű is megrongálódott.

A kormány nem kíván változtatni az eddigi gyakorlaton, így az Államadósság Kezelő Központ továbbra is a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt működik. A tárca közleményében hangsúlyozza: a központ feladata elsősorban az állam adósságának szakszerű kezelése, a központi költségvetés fizetőképességének fenntartása és az állam átmenetileg szabad pénzeszközeivel való gazdálkodás.

Júniusban gyorsult az ipari termelés növekedése: a hatodik hónapban 15,2 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakához képest, míg májusban 13,8 százalék volt a bővülés. A Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatok alapján közölte: a termelés az év első hat hónapjában 9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

2 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Porsche Bank Zrt.-t a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Binder István, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a hitelintézet több esetben nem a Magatartási Kódex rendelkezései szerint járt el, így megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A mostani az első szankció az idén hatályba lépett Magatartási Kódex előírásai alapján végzett vizsgálatok után.

Szlovákia átértékeli a 20 százalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöbről szóló törvényt - erősítette meg az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettes. Rudolf Chmel a kormány ülése után azt mondta: az uniós ajánlások figyelembe vételével újragondolják a szabályozást. Úgy vélte, hogy a küszöböt 10 százalékra kellene csökkenteni.

Oroszországban visszaszorulóban vannak a napok óta tomboló tüzek; a lángok már sehol sem veszélyeztetnek kiemelt létesítményeket. A rendkívüli helyzetek minisztere közölte, hogy a tüzek 191 és fél ezer hektárról valamivel több mint 64 ezer hektárra szorultak vissza. Szergej Sogu elmondta, hogy 14 régióban már egyáltalán nincs erdőtűz, és három régióban feloldották a rendkívüli helyzetet.

Kína délnyugati részén már mintegy 30 halottja és eltűntje van a legutóbbi felhőszakadásoknak, áradásoknak és földcsuszamlásoknak. A hatóságok közlése szerint ezrek vannak a víz fogságában. A szerda éjszakától csütörtök éjszakáig tartó heves esőzések házakat romboltak le, termőterületeket árasztottak el, zavart okoztak a közlekedésben és a távközlésben több tartományban.

Pakisztán déli részén mintegy 400 ezer embernek kell elhagynia lakhelyét egy árvízi riadó miatt. A Szindh tartománybeli Dzsakobábád az országban pusztító áradások kezdete óta már a második nagyváros, amelynek kiürítéséről döntöttek a hatóságok. Néhány nappal ezelőtt a 450 ezer lelkes Muzaffargarh-t kellett elhagyniuk az ott lakóknak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×