eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jó lenne-e, ha negyven évnyi munka után nyugdíjba lehetne menni?

A Portfolio.hu elemzője szerint hatezer embert érinthet az a tervezett intézkedés, amely lehetővé tenné, hogy a nők 40 év szolgálati idő után, korhatár nélkül menjenek nyugdíjba. Szabics Zsolt úgy véli, ez még nem veszélyeztetné a nyugdíjkasszát, de ha a férfiaknak is ad a kormány kedvezményt, vagy az erről szóló népszavazási kezdeményezés eléri a célját, akkor annak hosszú távon káros hatásai lesznek a nyugdíjalapra.

Jövő januártól léphet hatályba az a törvény, amely révén negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők - nyilatkozta az InfoRádiónak Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki kifejtette: a tervezetről a kormány az ősszel tárgyal majd, ezt követően dönthet róla a parlament.

Ez az intézkedés rövid távon semmiképpen sem bontja meg az egyensúlyt, és mintegy hatezer embert érintene - kommentálta a felvetést a Portfolio.hu elemzője. Szabics Zsolt azonban hozzátette: hosszú távon ez a lépés nem jó üzenet. Az eddigi intézkedések a korhatár emelésére irányultak, ez pedig ennek ellenében hat, mert kivennék a rendszerből a korhatár központi jelentőségét, és a szolgálati időt helyeznék előtérbe.

Az elemző szerint nagyobb hatással lenne a nyugdíjkasszára az a népszavazási kedvezmény, amelynek értelmében mindenki kérhetné nyugdíjaztatását 40 év szolgálati idővel, nyugdíjcsökkentés nélkül. Úgy véli, ebben az esetben feltehetőleg tízmilliárd forintos költséggel kell számolnia az államnak.

Szabics Zsolt elmondta: több férfi élhetne ezzel a lehetőséggel. Úgy véli, a legnagyobb probléma az lenne, hogy ha korábban engedik el nyugdíjba az embereket, akkor az negatívan hatna a nyugdíj-biztosítási alapra: korábban kezdődik meg a nyugdíj-kifizetési periódus, nem lesz annyi bevétel és a korcentrum csökkenése miatt több nyugdíjat is kell kifizetnie.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×