eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nézőpont Intézet: Hoppon maradt jobbikos képviselőjelöltek

Legalább három országos mandátumot köszönhet a Jobbik vezetése azoknak a képviselő-jelölteknek, akik az országos átlag feletti szavazatszámot gyűjtöttek össze az egyéni választókerületekben, bejutásukra azonban - se a választókerületekből, se pártlistákról - semmi esélyünk sincsen. Hoppon marad például a párt két legmagasabb szavazatarányt elérő egyéni képviselőjelöltje, Császár József és Kisgerely András. Területi vagy országos listáról viszont mandátumot szerez - részben a kimagasló egyéni eredményeknek köszönhetően - az egyéniben nem is induló Nyikos László, volt MSZMP-tag, vagy a fővárosi átlagnál is gyengébben szereplő Jobbik-vezetők Pörzse Sándor, Novák Előd, Balczó Zoltán - írja elemzésében a Nézőpont Intézet.

A Jobbik fővárosi eredménye a párt egyik legnagyobb gyengeségének bizonyult a választáson, holott a párt mindent megtett azért, hogy ez ne így legyen. Vona Gábor kivételével itt indította legtöbb, országosan ismert politikusát, akik azonban nemritkán még a 10 százalékot sem érték el egyéni választókerületeikben - írja elemzésében a Nézőpont Intézet.

Gyenge szereplése ellenére az országos listáról mandátumhoz jut - többek között - Szabó Gábor pártigazgató (egyéniben: 7,86 százalék), Novák Előd alelnök (7,78), Dúró Dóra (6,55) és Pörzse Sándor (6,95) is. Sajátos, hogy az 1990-ben még az MDF kampányfőnöki feladatait ellátó, majd a Szerencsejáték Zrt.-t vezető, később az FKgP-t és a MIÉP-et is segítő Pősze Lajos Budapest 28-as számú választókerületében elért 11,69 százalékos eredményével végül a somogyi lista éléről lesz tagja a Jobbik-frakciónak.

A kompenzációs lista nemcsak a párt országosan ismert arcai számára jelentett mandátumot garantáló pozíciót: Szilágyi György, a pártelnök kabinetfőnöke is innen kerül a parlamentbe, miközben Budapest 25-ös választókerületében a szavazatok 9,63 százalékát kapta. Hegedűs Lórántné az V. kerületben Debreczeni József MDF-es jelölt mögött az utolsó helyen végzett.

Országos rekorderek partvonalon

A Jobbik a 2010-es országgyűlési választáson a keleti megyékben listán országos átlagát jelentősen meghaladó szavazatarányt ért el, Csongrád kivételével mindenhol második helyen végzett a Fidesz mögött. Mégis, a megyék vizsgálatánál kiderül: számos helyen pont a párt helyben legsikeresebb képviselőjelöltjei nem részesülnek a jó eredmény jelentette sikerből, nem kerülnek be a parlamentbe.

Békés kivételével mindenhol találni minimum egy olyan jobbikos képviselőjelöltet, aki a megyei és az országos átlagot is felülmúló teljesítménye ellenére nem jut mandátumhoz, Nógrádban pedig a Jobbik egyetlen listás mandátumát az a Palotai Szilárd nyeri, aki egyéniben nem is mérettette meg magát.

Mivel az országgyűlési választás első fordulójában eredménytelen 57 választókerületben a Jobbik előreláthatóan sehol nem szerez mandátumot április 25-én, Kelet-Magyarországon és Pest megyében összesen 31 olyan jelölt marad, aki sem a területi, sem az országos listáról nem kerül be a parlamentbe, holott jobb eredményt ért el, mint a párt a megyében, vagy a helyi listavezető.

Bár tagadhatatlan, hogy a Jobbik kelet-magyarországi támogatottsága szignifikáns szerepet játszott az egyéni jelöltekre adott szavazatarány alakulásában, ez a tény még nem zárja ki, hogy a kampány után feszültség bontakozzon ki az egyenlőtlen mandátumelosztás miatt, hiszen a párt jó szavazatarányt elérő egyéni jelöltjeire érkező összesen 192.167 szavazat legalább három országos listás helyet eredményez. Fontos megjegyezni, hogy egy helyi kampány megszervezése és lebonyolítása jóval több terhet jelent, mint a listás helyezés birtokában részt venni a választási hadjáratban.

1. Bács-Kiskun megye

A Jobbik megyei szinten 17,15 százalékot szerzett listán, ez egy mandátum szerzéséhez elegendő, így Gyöngyösi Márton biztos tagja a leendő frakciónak. Boros László, Dr. Vakulya István és Vizi István támogatottsága ugyanakkor hiába múlta felül a megyei listáét és annak egyéniben is induló első helyezettjét, nekik nem lesz helyük a leendő képviselőcsoportban.

2. Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Legmagasabb területi listás szavazatarányával a Jobbik három politikusa folytathatja innen karrierjét a parlamentben, Egyed Zsolt, Endrésik Zsolt és Balla Gergő. Pontosan ugyanennyi olyan egyéni jelöltet lehet találni Borsodban, akik a megyei átlagot meghaladó szavazatarányuk ellenére sem lehetnek a következő országgyűlés tagjai, holott a mandátumot eredményező lista első két helyezettjénél jobb eredményt értek el, Kisgergely András 30 százalék fölött végzett.

3. Csongrád megye

Az egyetlen kelet-magyarországi megye, ahol listán az MSZP megelőzte a Jobbikot, valamint a párt az országos átlagánál is gyengébben teljesített, mandátumot mégis az a Zagyva György Gyula szerez, aki egyéniben az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtotta. Ráadásul a Jobbik helyi szervezete 2009 decemberében még Hódi Károlyt mutatta be képviselőjelöltként, végül azonban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökére esett a választás. Ezzel szemben Dudás Zoltán Sándor, Kristó Gabriella és Fazekas Ferenc is jobb eredményt értek el, mint a leendő képviselő.

4. Hajdú-Bihar megye

A 18,86 százalékos szavazatarány két listás mandátumot eredményezett a Jobbik számára, azonban a párt leendő parlamenti képviselői, Kulcsár Gergely és Rubi Gergely, saját választókerületeikben gyengébben teljesítettek öt párttársuknál, akik második helyezettként mind 20 százalék feletti szavazatarányt értek el.

5. Heves megye

Itt Vona Gábor területi listavezető mellett az országos ágról a megye legrosszabb teljesítményét nyújtó egyéni képviselőjelöltje lesz frakciótag, miközben Sneider Tamásnál három jelölt is 10 százalékponttal magasabb támogatottságot ért el. Dr. Nyújtó Zsolt, Dr. Árvai György és Mirkóczki Ádám még a párt elnökénél is jobban szerepeltek választókerületeikben.

6. Jász-Nagykun-Szolnok megye

A két területi listás mandátumot szerző Jobbikos politikus itt ugyan elindult egyéniben is, ám más megyékhez hasonlóan egyéniben rosszabb szavazatarányt értek el olyan jelölttársaiknál, akikből nem lesz képviselő. A három, mandátum nélkül maradt jobbikos politikus ráadásul a 24,01 százalékos megyei átlagnál is jobban szerepelt.

7. Nógrád megye

Az egyetlen, ahol a Jobbik listavezetője, Palota Sándor el sem indult egyéni jelöltként. A négy választókerület radikális jobboldali jelöltjei közül kettő a megyei átlag feletti eredmény ellenére nem reménykedhet parlamenti székben.

8. Pest megye

Igaz ugyan, hogy a listavezető egyéniben jelentősen jobban szerepelt, mint a párt megyei szinten, a mandátumot szerző Korondi Miklós ugyanakkor a rendszerváltás előtt az állampárt tagja volt. Volner János, a lista második helyezettjeként a parlamentbe kerülő jobbikos 19,08 százalékos eredményével három társához képest is alulteljesített, Koncz Balázs, Csanádi Gábor Ferenc és Gerecz Attila mégsem lesz képviselő.

9. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A Jobbik 176 egyéni képviselőjelöltje közül a megye hármas számú egyéni választókerületében induló Császár József 33,05 százalékos eredményével a párt országos rekorderének számít. Ennek ellenére sem ő, sem három másik jelölttársa nem jut mandátumhoz, miközben a leendő Jobbik-frakcióban helyet foglaló Dr. Gyüre Csaba és Dr. Kiss Sándor még a 23,64 százalékos megyei listás támogatottságot sem érték el egyéniben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×