eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Közel a kétharmadhoz a Fidesz; tektonikus változások a pártrendszerben

Történelmi siker a Fidesz választási győzelme, a magyar pártrendszerben pedig tektonikus változások indultak el G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint. Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője is úgy véli, hogy a Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget, ehhez 52 mandátumra van még szüksége.

Európában példátlan, hogy egy párt kétharmados parlamenti többségre tegyen szert, a Fidesznek pedig erre nagy az esélye - mondta az MTI-nek G. Fodor Gábor, a Századvég kutatási igazgatója. A politológus hozzátette: a Századvég választás előtti becslései szerint a pártnak 52-53 százalék körüli listás eredmény elérése esetén lehet alkotmányozó többsége, a Fidesz pedig 53 százalékot ért el.

G. Fodor Gábor szerint a választás a Fidesz történelmi sikerét hozta. Mint mondta, emellett eltörpül a Jobbik térnyerése, Európában ugyanis számos országban van erős radikális párt, a választók több mint felének támogatását magáénak tudó politikai erő azonban szinte sehol sincs.

A Fidesz elsöprő sikerének magyarázata G. Fodor Gábor szavai szerint az elmúlt évek "bűn rossz szocialista kormányzása"; a politológus úgy véli: végső soron ez vezetett a Jobbik megerősödéséhez is.

A Fidesz győzelméhez azonban az is kellett, hogy a párt integrálni tudja a korábbi baloldali szavazók egy részét, képes legyen elhitetni velük: a Fidesz az egyetlen hiteles és kormányképes erő - mondta G. Fodor Gábor.

A politológus hozzátette: tektonikus változások kezdődtek a magyar politikában, először került be két új politikai erő az Országgyűlésbe, a kétpólusú pártrendszer ezzel a múlté, ami a stratégiák újraírására sarkallja majd a pártokat.

G. Fodor Gábor szerint a Jobbik parlamentbe jutása megnehezítheti a Fidesz dolgát, mivel a radikális párt "inkább gátja, és nem előmozdítója lesz a jó kormányzásnak", mindez azonban még inkább középre, centrális pozícióba mozdíthatja a Fideszt.

A Századvég kutatási igazgatója rámutatott: az MSZP csaknem 20 százalékos eredménye azt jelzi, hogy a szocialista párt ereje még mindig nagyobb annál, mint amit a közvélemény-kutatók előre jeleztek, és ez erőt adhat az MSZP újraszervezéséhez vagy akár Gyurcsány Ferenc visszatéréséhez is.

Az LMP-ről szólva G. Fodor Gábor elmondta: a párt valószínűleg nemcsak az SZDSZ egykori bázisát sorakoztatta fel maga mögé, hanem azokat a - többségében fiatal - választókat is, akik bár elégedetlenek a jelenlegi politikai elittel, nem vonzódnak a radikális eszmékhez.

"Okosak voltak a választók" - kommentálta az MDF kiesését a politológus, hozzátéve: a demokrata fórum hitelét vesztette, "habarékpárttá" vált, amely csakis vezetőinek politikai túlélését szolgálta, és a szavazók átláttak ezen.

A Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint is.

A politológus az MTI-nek elmondta: a Fidesznek ehhez a ma begyűjtött 206-on túl további 52 mandátumot kell nyernie a második fordulóban, amire jó az esélye a vasárnapi eredmények ismeretében, mivel ennél több egyéni választókerületben várja az élről a folytatást.

Szomszéd Orsolya hozzátette, még nem tudni, hogy a 20 százalékos eredményt elérő MSZP megőrizheti-e váltópárti szerepét, de véleménye szerint erre jobb az esélye, mint a Jobbiknak, amelyet szélsőségessé gátolhat meg ebben.

A politológus rámutatott: a gyökeres változás iránti választói igény nagy nyertese a két új szereplő, a Jobbik és az LMP. Bejutásukkal egy nagy, domináns párt mellett két közepes és egy kisebb erő lesz jelen a parlamentben, a Fidesz pedig kétoldalú ellenzékkel néz majd szembe - mondta Szomszéd Orsolya.

Az elemző úgy véli: az MDF-re nagy valószínűséggel "az SZDSZ sorsa vár".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×