eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Giró-Szász: Felértékelődött a második forduló

Felértékelődött az országgyűlési választások második fordulója abból a szempontból, hogy mekkora lesz a következő kormány mozgástere - mondta Giró-Szász András. A politikai elemző az InfoRádióval közölte: ha a Fidesz legalább 50 egyéni választókerületben nyer a második fordulóban, ehhez még két helyet kap az országos kompenzációs listáról, akkor meglesz a kétharmados többsége.

A Fidesz mellett a parlamenti választások második győztese az LMP - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András az első fordulós eredményeket értékelve. A politikai elemző szerint többé-kevésbé pontos volt a közvélemény-kutatók prognózisa azt tekintve, hogy a Fidesz-KDNP mekkora támogatottsággal nyeri meg a választások, az MSZP a második erő, és a két kis párt közül az LMP jut be.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója kifejtette: a második választási forduló nagy mértékben felértékelődött abból a szempontból, hogy a következő kormány felhatalmazása és mozgástere mekkora lesz. A nagy kérdés április 25-e előtt az, a Fidesznek sikerül-e annyi egyéni körzetben győznie, hogy a kétharmados többsége meglegyen. Ehhez 52 mandátum kell a jelenlegi 206 képviselő hely mellé - hangsúlyozta a politikai elemző.

Ha a Fidesz legalább 50 egyéni választókerületben nyer a második fordulóban, ehhez még két helyet kap az országos kompenzációs listáról, akkor meglesz a kétharmados többsége a parlamentben az Orbán Viktor vezette pártnak - emelte ki.

Giró-Szász közölte: a Jobbik és az LMP részéről sem nyilatkozott senki az esetleges második fordulós visszalépésről, ám ha valamelyik párt így is döntene, az nem jelenti azt, hogy a szavazók is tudomásul veszik ezt, és aszerint voksolnak majd. Az sem garantált, hogy a szavazók kitartanak a Jobbik vagy az LMP mellett, ha elindul április 25-én, és elképzelhető, hogy a Fidesz kétharmada mellett vagy ellen adják le a voksot - tette hozzá.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×