INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Műemléki világnap: főszerepben a fürdők és az Árpád-kori templomok

Infostart / InfoRádió
Országszerte kétszáz műemlék, kiállítóhely és múzeum várja a látogatókat ingyenes, vagy jelképes árú belépővel a jövő hét végén, április 17-én és 18-án. Az eseményhez több szálláshely is csatlakozott, e panziók, hotelek kedvezményes árakon kínálják szobáikat.

A világnap egészen tavalyig a szakma zártkörű ünnepe volt, de Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Magyar Turizmus Zrt. úgy döntött, mások számára is elérhetővé teszik a programot, hogy minél többen megismerhessék Magyarország jeles műemlékeit.

A szervezők remélik, hogy sikerül a Múzeumok Éjszakájához hasonló hagyományt teremteniük.

A Magyar Turizmus Zrt. által 2010-re meghirdetett Fesztiválok évébe illeszkedő hétvégén kiemelt figyelmet kapnak az Árpád-kori templomok, a műemlék fürdők és az évszázados borospincék.

Programok országszerte

Budapesten négy fürdőben, a Lukácsban, a Gellértben, a Széchenyiben és a Rudasban vezetett esti sétákat szerveznek. A Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában Reneszánsz életképek címmel rendez palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és - felvehető ruhákkal - történelmi táncházat.

Vidéken a többi között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, Móron a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben, Győrött a Városi Művészeti Múzeumban, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban szerveznek színes programokat. Számos kastély is ingyen vagy jelképes, 110 forintos áron lesz látogatható, így a Vay-kastély és múzeum Vaján, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, Sárváron a Nádasdy-vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély. Az ódon borospincék a budai Várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban, vidéken Móron, Nyúlon, Palkonyán és Kőszegen nyitják meg kapuikat.

Az Árpád-kori templomok közül többek között a tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Csarodán a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, valamint a Bodrogközben "a tündérek által épített" karcsai református templom várja a látogatókat.

A Műemléki Világnap programjairól további érdekességeket tudhatnak meg szombat délelőtt az InfoRádió Barangoló című műsorából.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk