eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyászba borította a tragédia Lengyelországot - a nap hírösszefoglalója

A pilóta hibája okozhatta a lengyel elnökkel és több mint 80 emberrel a fedélzetén Szmolenszkben lezuhant repülőgép katasztrófáját. Játékostársai szerint késve érkeztek a mentők a pénteken elhunyt Varga Zoltánhoz, az Országos Mentőszolgálat szerint 15 percen belül a helyszínen voltak. Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb egyetem Magyarországon.

Oroszországban repülőgépbalesetben elhunyt a lengyel államfő. Lech Kaczynski Katynba látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. A Tu-154-es utasszállító- több mint 80 emberrel a fedélzetén- a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőterére tartva, leszállás előtt nem sokkal csapódott a földnek. A lengyel államfőn és feleségén kívül a gépen utazott az ország vezérkari főnöke, a jegybank kormányzója, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint egyházi személyek és az 1940-ben kivégzett lengyelek számos hozzátartozója. Az orosz légierő vezérkari főnökének első helyettese este azt közölte, hogy a a katasztrófát a pilóta hibája okozhatta. A feketedobozok vizsgálatát megkezdték. A szerencsétlenség miatt részvétét fejezte ki többek között XVI. Benedek pápa, Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Dmitrij Medvegyev orosz államfő is. Bronislaw Komorowski, a varsói alsóház elnöke, aki a haláleset miatt előrehozott választásig ellátja az ügyvezető elnöki tisztet, egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.

Személyesen fejezte ki részvétét Lech Kaczynski államfő halála miatt Sólyom László köztársasági elnök Lengyelország budapesti nagykövetségén. A magyar államfő úgy fogalmazott: Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit Európában és különösen fontosnak tartotta a magyar-lengyel barátságot.

Rossz futballpályára mentek, ezért késve érkeztek a mentők a tegnap elhunyt Varga Zoltánhoz - értesült az Index. A 65 éves olimpiai bajnok a Danubia-pályán tartott öregfiúk-mérkőzés közben esett össze, életét már nem tudták megmenteni. Az internetes lapnak több szemtanú is azt nyilatkozta, hogy - annak ellenére, hogy a diszpécserrel közölték a pontos címet - 23 perc telt el, mire kiérkezett a mentőautó. Rónay Árpád, Magyarország bejrúti nagykövete, aki nézőként vett részt a mérkőzésen, arról számolt be, hogy az első riasztás után 10-15 perccel újra telefonált a mentőszolgálathoz, és ekkor kiderült, hogy a kocsi úton van, de a Csömöri és a Vezér utca sarkán jár, vagyis nem jó felé indult. Varga Zoltán játékostársa úgy fogalmazott: 23 perccel a hívás után érkeztek meg és 25 percig mentették, hiába. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója úgy reagált: a teljesen felszerelt rohamkocsi 15 percen belül a helyszínen volt és a játékost 30 percen keresztül próbálták újraéleszteni. Győrffy Pál hozzátette, hogy a halál okát igazságügyi orvosszakértői vizsgálat fogja tisztázni. Varga Zoltánra hétfőn este 6 órakor gyertyagyújtással emlékeznek az Albert Stadionban.

Várhatóan vasárnap este 11 óra körül teszi közzé az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának előzetes eredményeit az Országos Választási Iroda; az adatok feldolgozottsága akkorra lehet már 99 százalékos. Erről az iroda vezetője számolt be. Virág Rudolf elmondta, hogy a www.valasztas.hu-n a szavazás napján azonnal megjelenő adatok a választási folyamat átláthatóságát segítik, de az oldalnak pusztán tájékoztatási szerepe van. A választáson 44 jelölő szervezet vetette magát nyilvántartásba, a 176 egyéni választókerületben 814 egyéni jelölt indul, ebből 19 függetlenként. A 20 területi választókerületben összesen 117 területi listát állítottak a pártok, és hat országos listát is nyilvántartásba vett az Országos Választási Bizottság.

A fővárosban fémkordonokkal zárja körül a rendőrség az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak is otthont adó épületet. Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság osztályvezetője elmondta: az önkormányzati minisztérium Mérleg utcai oldalán vasárnap hajnalban állítják fel a fémkordonokat, az utca a gyalogosok elől is le lesz zárva. A korlátozás hétfő reggelig tart.

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb egyetem Magyarországon; ide összesen 26 ezren jelentkeztek, közülük 15 ezren első helyen. Ez mintegy 16 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Magyar Nemzet azt írta, hogy miközben az idén csaknem tíz százalékkal több fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mint tavaly, egyes iskolák mégis a hallgatói létszám csökkenése miatt mehetnek tönkre. A diákok ugyanis főként az egyetemeket részesítik előnyben, a vidéki főiskolák egy része veszített népszerűségéből. Az idén országosan is nőtt a jelentkezői létszám, tavalyhoz képest 8,5 százalékkal többen, 137 408-an jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×