eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mesterházy: Gyurcsány őrizni fogja a szocialista párt egységét

Az MSZP olyan programot hirdetett, amit kormányzati pozícióból és ellenzékből is lehet képviselni - mondta a párt országos listájának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Mesterházy Attila szerint az, hogy ma az elemzők a magyar gazdaság 3-4 százalékos növekedését várják 2011-től, a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseinek köszönhető, amelyek stabilizálták az országot és tágabb mozgásteret biztosítanak az új kabinetnek is.

Átalakulóban van a politikai térkép, most először fordulhat elő, hogy hárompárti parlament alakul, és olyan sem volt még, hogy az egyik bejutó egy szélsőjobboldali, agresszív, rasszista párt legyen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Szocialista Párt országos listájának vezetője. Mesterházy Attila hozzátette: a Jobbik programját és azt, ami a nagygyűlésein zajlik, együtt kell vizsgálni.

Nem akarok párhuzamot vonni, de tény és való, hogy a Jobbik március 15-i nagygyűlésén olyan mondatok hangzottak el, amilyeneket a náci Németországban lehetett hallani a harmincas években - mondta a szocialista politikus, hangsúlyozva: nem jó, ha Magyarország ebbe az irányba menetel.

Új baloldal, új kultúra

Az MSZP további szerepéről szólva Mesterházy Attila azt mondta, hogy a párt a demokrácia egyik védőbástyája lesz a parlamentben. A politikus közölte: olyan programot hirdetett, amit kormányzati pozícióból és ellenzékből is lehet képviselni.

Új baloldalt kell felépíteni és új politikai kultúrát kell megteremteni Magyarországon, aminek része az együttműködésre és összefogásra való képesség, ami az elmúlt húsz évben nem volt jellemző - magyarázta a szocialista listavezető, aki szerint azokkal a pártokkal lehet kooperálni, amelyek valóban az ország érdekét szolgáló javaslatokat fogalmaznak meg. Mint mondta, az új politikai kultúra azt is jelenti, hogy az egyes pártok beismerik, ha tévedtek, vagy elismerik, ha a másiknak igaza van egy adott szakmai kérdésben.

Együttműködési lehetőséget lát Mesterházy Attila például a munkahelyteremtés terén. Ezt a problémát a kormány nem lesz képes négy év alatt megoldani, hiszen az elmúlt húsz évben egyik kabinetnek sem sikerült áttörést elérnie: ahhoz egy több cikluson átívelő, konzekvens intézkedéssor végrehajtására van szükség.

Gazdasági lépések

Õszintén és egyenesen kellene beszélni az emberekkel - jelentette ki a szocialista politikus, kritizálva a Fideszt és Orbán Viktort, aki előbb azonnali radikális adócsökkentést emlegetett, később pedig azt közölte, hogy fokozatosan, négy-hat év alatt lépnek életbe a változtatások. Ezzel szemben az MSZP programjában a munkabérekre rakódó járulékterhek évi egy százalékponttal való csökkentése szerepel, ami lényeges, de nem túlzó vállalás - mondta Mesterházy Attila.A szocialisták országos listavezetője szerint az, hogy ma az elemzők a magyar gazdaság 3-4 százalékos növekedését várják 2011-től, a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseinek köszönhető, amelyek stabilizálták az országot és tágabb mozgásteret biztosítanak az új kabinetnek is - fogalmazott a szocialisták országos listájának vezetője.

A gazdasági bővülésből a becslések szerint nagyjából kétezer milliárdnyi többletforrása keletkezhet a költségvetésnek, amelyből mindenképpen csökkenteni kell az államadósságot, és "be kell fektetni" azokba a területekbe - az agráriumba és a kis- és közepes vállalkozói szektorba -, amelyeket a leginkább érintett a gazdasági válság. Ez munkahelyteremtési szempontból is fontos - magyarázta Mesterházy Attila.

Új baloldal

Ha Magyarország számára azt a receptet ajánljuk a jövőbeli fejlődés érdekében, hogy modernizálódni kell, akkor természetes, hogy az MSZP-nek is változnia kell. Ennek jele az is, hogy a pártnak 36 éves miniszterelnök-jelöltje van - mondta a politikus, aki szerint a szocialisták nem folytathatják az eddigi politikáját sem kormányon, sem ellenzékben. Mesterházy Attila hozzáfűzte: látja, mit kell átalakítani, de ezzel csak a választások után kíván foglalkozni, akkor viszont ez lesz a legfontosabb feladata.

Az MSZP mind szervezetileg, mind személyileg, mind pedig politikai tartalom szempontjából megújul majd, ám szociáldemokrata marad, továbbra is a munkavállalók érdekeit tartja majd szem előtt - hangsúlyozta Mesterházy Attila, emlékeztetve arra, hogy nemrég egyoldalú nyilatkozatot írt alá a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével. A Fidesz láthatóan másik utat választott, szimbolikus koalíciót kötött a nagytőkével, a bankárokkal és a nagyvállalkozókkal - tette hozzá.

Saját szerepéről szólva a politikus elmondta: biztosan részt vesz az új baloldal építésében, és minden erejével őrzi majd a szocialista párt egységét, és Gyurcsány Ferenctől is hasonló közreműködést vár. Minden politikusnak azon elv szerint kellene cselekednie, hogy a közösség érdekeinek mindig az ő személyes érdekei előtt állnak - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×