eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A moszkvai metrómerényletekben 38 ember halt meg - a nap legfontosabb hírei

Moszkvában 38-ra emelkedett a metróban elkövetett kettős támadás halálos áldozatainak száma; 64 sérültet ápolnak kórházban. A hatóságok a metró Park Kulturi állomásán egy fel nem robbant bombát is találtak.

A támadást elítélték az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői. A muftik tanácsa közölte: a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, és terrorista nem lehet muzulmán.

Rekord mélységben az alapkamat


25 bázisponttal, 5,5 százalékra, rekord mélységbe csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az ülés után azt mondta: az tette lehetővé a kamatcsökkentést, hogy az elmúlt hetekben javult a régió és Magyarország kockázati megítélése.

Lát kockázatokat a költségvetésben az ÁSZ

Közepes és magas kockázatokat is lát az idei költségvetésben az Állami Számvevőszék. A szervezet úgy ítéli meg, hogy a tervezett hiánycél elérése még akkor is kockázatos, ha sikerül tartani a kiadásokat. A Pénzügyminisztérium egyetért a megállapításokkal, a tárca ugyanakkor hangsúlyozza: a kitűzött hiánycél feszes gazdálkodással tartható.

16 éves csúcson a munkanélküliség


A kormány munkahely-megtartási programokkal és adócsökkentéssel küzd a munkanélküliség ellen - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos a KSH legfrissebb, rekord magas munkanélküliséget mutató adataira reagálva azt mondta: az állástalanok számának növekedése a gazdasági válság egyik legsúlyosabb következménye, amely Európa szinte minden országában tapasztalható. A Fidesz szerint a munkanélküliségi adatok a kormány gazdaságpolitikájának csődjét bizonyítják. Az InfoRádióban a KSH osztályvezetője számolt be arról, hogy legfrissebb adataik szerint tizenhat éves csúcsra, 11,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta december és február között. Lakatos Judit hozzátette: ez 479 ezer munkanélkülit jelent. A mutató 2,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ismét drágul az üzemanyag


Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok; a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is három-három forinttal emeli a Mol. A benzin átlagos ára így 333 forint lesz, ami új csúcsot jelent, a gázolajé pedig 306 forint.

Bajnai: Visszafordultunk a szakadék széléről

A miniszterelnök szerint egy éve hatalmon lévő kormányának sikerült teljesíteni vállalásait, köztük a legfontosabbat, hogy visszafordítsa az országot a szakadék széléről. Bajnai Gordon a társasházak budapesti egyeztető fórumán hangsúlyozta: a kormány az ország gyors stabilizálása mellett egy hosszú távú fejlődés elindítását is célul tűzte ki.

Elkerülő utat ígér Pécsnek Orbán Viktor

A pécsi elkerülő út megépítését ígérte a baranyai megyeszékhelyen tett látogatásán Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje - közölte a város polgármestere. A fideszes Páva Zsolt azt mondta: az M6/M60-as autópálya Szekszárd - Bóly - Pécs szakaszának átadása után jelentősen nő a tranzitforgalom Pécs Kertvárosában, miután egyelőre nem épül meg a sztráda folytatásaként ígért gyorsforgalmi út a baranyai megyeszékhelytől Kacsótáig.

Jogerősen nincs listája az MDF-nek Nógrád megyében


Nem lehet listán szavazni Nógrád megyében a Magyar Demokrata Fórumra a Legfelsőbb Bíróság határozata szerint. A testület a jogerős döntéssel az Országos Választási Bizottságnak azt a múlt csütörtöki határozatát hagyta jóvá, amelyben megtagadta a párt megyei listájának nyilvántartásba vételét.

Korlátozná a vezetők hivatali idejét az LMP

Az országgyűlési és önkormányzati képviselők, a polgármesterek, valamint a kamarai, bírósági vezetők hivatali idejének korlátozását javasolja a Lehet Más a Politika. Schiffer András, a párt országos listavezetője Zalaegerszegen azt mondta: a párt támogatna egy olyan alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatot, amely meghatározná a betölthető ciklusok számát, hogy például ne lehessen 16-20 évig vezetni egy várost.

Századvég - Kód: Megelőzte a Jobbik az MSZP-t


A Századvég legújabb kutatása szerint hárompárti parlament alakulhat a választások után, miközben egyre emelkedik a részvételi hajlandóság. A március 16. és 22. között, 1000 ember megkérdezésével, a Kóddal közösen készített felmérés szerint a Fidesz őrzi jelentős fölényét, miközben az MSZP és a Jobbik között éles küzdelem folyik a második helyért. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59, a Jobbik - megelőzve a szocialistákat - 17, az MSZP pedig 16 százalékon áll.

Elhunyt Kass János


Elhunyt Kass János grafikusművész, könyvillusztrátor; a Kossuth- és kétszeres Munkácsy Mihály-díjas alkotót életének 83-ik évében érte a halál Budapesten. Kass János 1927. december 26-án született Szegeden. Nevéhez csaknem 400 könyvillusztráció fűződik, kétszer - 1966-ban és 1977-ben - kapta meg a lipcsei könyvművészeti kiállítás világ legszebb könyve díját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×