eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pálinkás: Az EU nem érték-, hanem érdekközösség

Az Európai Uniónak ébresztőre, morális alapjainak újragondolására van szüksége - fogalmazott az Euvízió elnevezésű konferencián a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József hangsúlyozta: az EU nem érték-, hanem érdekközösség; a lélek és a szellem nélküli európai közösség pedig zsákutca.

Újra kell gondolni az Európai Unió alapelveit, le kell számolni a korábbi illúziókkal; és lekli, szellemi alapokon kell újraépíteni a "nemzetek Európáját" - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás József kiemelte: egy közösségnek csak akkor van jövője, ha őszinte és egységes eszményképpel rendelkezik. Az EU egyre inkább pusztán gazdasági érdekközösség, ahol a közös értékek hiánya miatt nincs valódi egység - tette hozzá. Úgy vélte: felül kell emelkedni ezen a merev gazdasági szemléleten, és egy egységes eszmei alapokon nyugvó Európát kell építeni.

Az akadémia elnöke úgy fogalmazott: az Uniónak ébresztőre van szüksége, és a sok bürokratikus nyavalygással kitűzött stratégiák helyett egy világos, életerős Európát kitűző jövőképre. Hangsúlyozta: a lélek és a szellem nélküli európaiság erőltetése zsákutca.

Pálinkás József kiemelte: gyökeres változtatásra van szükség az európai oktatásban ahhoz, hogy adottak legyenek a fenntartható fejlődés feltételei. A nagy és égető kérdésekben pedig alapvetően nemzeti megoldásokra van szükség - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×