eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hétfőn teszik le az esküt az OVB pártdelegáltjai

Hétfőn teszi le az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) három új tagja: a pártdelegáltak az országos listát állító LMP-t, Jobbikot és a Civil Mozgalmat képviselik majd az immáron tizenegy bővülő testületben.

Új tagokkal bővül az OVB, miután a testület csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Civil Mozgalom országos listáját. A jogszabály szerint a parlamenti választáson országos listát állító pártok a listájuk nyilvántartásba vétele után jogosultak egy-egy tagot delegálni a testületbe.

Az LMP Szabó Miklóst, a Jobbik Hunyadi Gábort, a párt jogsegélyszolgálatának vezetőjét, a Civil Mozgalom pedig Frenkel Attila műfordítót küldi az OVB-be, a delegáltak hétfő délelőtt teszik le az esküt az Országházban.

A Magyar Demokrata Fórum országos listáját pénteken vette nyilvántartásba az OVB, de a párt egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy delegáltja mikor teheti le az esküt.

A testületben már pártdelegáltként ül az országos listaállítás jogán az MSZP delegáltja, Litresits András és a Fidesz-KDNP-é, Sasvári Róbert.

Az OVB öt további tagját - Szigeti Péter elnököt, Halmai Gábor elnökhelyettest, valamint Fazekas Mariannát, Bordás Vilmost és Szoboszlai Györgyöt - az Országgyűlés választotta meg még februárban.

A párt által megbízott választási bizottsági tag jogai és kötelezettségei megegyeznek a választott tagokéval. Így a megbízott tag nem csak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt is vehet abban.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Általános feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét. Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről. Ha törvénysértés jut a tudomására, akkor kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.

A választás állami költségvetéséből nem jár tiszteletdíj a megbízott tagoknak, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízottat. A voksolás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudnak állítani.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×