eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Kövér László: a választás négy fontos kérdésre ad majd választ

Kövér László szerint a választási kampány "sugallata" az, hogy a Fidesz szövetségeseivel biztosan megnyeri az áprilisi országgyűlési választásokat. A szavazásnak ennek ellenére nagy a tétje, hiszen további három fontos kérdésre is választ ad. Így eldől, meglesz-e a polgári oldal kétharmados többsége, az MSZP és a Jobbik közül melyik lesz a második befutó, s bejut-e negyedik vagy ötödik politikai erő az új parlamentbe.

Kövér László elmondta: a költségvetési hiánycél tarthatatlansága miatt "lenullázódott" az áprilisi választások után megalakuló új kormány idei mozgástere, így csak 2011-től indulhat el az ország a kilábalás útján.

Az ellenzéki politikus szombati, nyíregyházi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a remélhetőleg a Fidesz és szövetségesei által létrehozandó új kabinet a második félévben nem tehet majd mást, mint hogy kezeli az adósságállományt és igyekszik elkerülni a különböző ágazatokat fenyegető csődhelyzetet.

A Fidesz országos választmányának elnöke véleményét azzal támasztotta alá, hogy például a kórházak 140 milliárd forintos adósságot görgetnek maguk előtt, csőd fenyegeti az önkormányzatokat, a közösségi közlekedést, igen nehéz helyzetben van az oktatási rendszer, sőt már a külképviseletek is, amelyek sorra jelzik, hogy szeptembertől a bérleti díjakat sem tudják fizetni az épületekért.

Kövér László a kórházak adósságállománya kapcsán külön megemlítette, hogy a 140 milliárdos tartozás mögött cégek, vállalkozások vannak, így sürgős konszolidációra van szükség a tömeges csődök elkerülése érdekében.

Hangsúlyozta, hogy a választások után megalakuló új kabinetnek "először számba kell vennie az ország gazdasági-pénzügyi helyzetét, leltárt kell készítenie ahhoz, hogy az idei második félév kormányzati teendőit meghatározhassa". Hozzáfűzte: a kilábalás 2011-től az új kormányt megalakító pártok által kidolgozandó költségvetés elkészítésével indulhat el.

Kövér László szerint a választási kampány "sugallata" az, hogy a Fidesz szövetségeseivel biztosan megnyeri az áprilisi országgyűlési választásokat. A szavazásnak ennek ellenére azonban - emelte ki - nagy a tétje, hiszen további három fontos kérdésre is választ adnak majd a leadott voksok. Így eldöntik, meglesz-e a polgári oldal kétharmados többsége, az MSZP és a Jobbik közül melyik lesz a második befutó, s bejut-e negyedik vagy ötödik politikai erő az új parlamentbe.

A Fidesz vezető politikusa úgy vélekedett, hogy a szavazók akkor tudják majd a kilábalást remélő reményeiket valóra váltani, ha a gyökeres átalakításhoz "minden feltételt biztosítanak" a győztes pártoknak.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×