INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Martonyi János tiszta viszonyt akar Oroszországgal

Infostart / InfoRádió
A lengyel-magyar kapcsolatokat erősítené az Orbán-kormány egykori külügyminisztere, de a Fidesz a közép-európai országok együttműködését is szorosabbra fűzné. Martonyi János az InfoRádióban elmondta: segíteni kell a határon túli magyarokat abban, hogy közösségi jogokat szerezhessenek, emellett tiszta viszonyt kell teremteni az orosz-magyar kapcsolatokban.

Irányváltást szorgalmaz a magyar külpolitikában a Fidesz szakpolitikusa. Martonyi János az InfoRádióban elmondta: hangsúlyosabb szerepet szán a közép-európai együttműködésnek, amelynek tengelyében egy magyar-lengyel kooperáció állhat, de szorosabbra fűzné a kapcsolatot a többi visegrádi országgal is.

Hangsúlyozta: fontos a magyar nemzet, mint kulturális közösség egységben tartása, ami azt is jelenti, hogy a határon túliak közösségi jogainak megszerzését szorgalmazni kell. Hozzátette: ez az autonómia valamilyen formáját jelenti.

Elmondta azt is: egy erősebb, cselekvőképesebb európai integrációt is szükségesnek tart.

Martonyi János arról is beszélt, hogy tiszta, világos alapokra kell helyezni a magyar-orosz kapcsolatokat. Hangsúlyozta: a magyar-orosz kapcsolatoknak egy valóságos, őszinte partnerségen kell alapulniuk. Ez az egész ország érdeke, hiszen Magyarország geopolitikai helyzete vagy az energiaellátási viszonyok egy kormányváltás után sem változnak meg.

A volt külügyminiszter szerint ki kell iktatni a homályos közvetítőket a magyar-orosz kereskedelemből, emellett meg kell szabadulni "a tisztázatlan, homályos konstrukcióktól, a sajátos külföldi számláktól, azoktól a megmagyarázhatatlan jelenségektől, amelyeknek a közvélemény is tanúja".

Hanganyag: Exterde TiborA címlapról ajánljuk