eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György

Egyszer már alkalmatlannak minősítették a fegyverhasználatra a pécsi ámokfutót

A Pécsi Tudományegyetemen lövöldöző fiatal olyan szakágban - szituációs lövészetben - sportolt, ami kívül esik a Magyar Sportlövők Szövetségének látókörén, ezért juthatott fegyvertartási engedélyhez - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Kovács Tibor hozzátette: G. Ákos néhány évvel ezelőtt a szövetség lövészklubjába versenyzőnek jelentkezett, de alkalmatlannak minősítették, ezért csatlakozott az Első Pécsi Polgári Lövészegylethez.

A Pécsi Tudományegyetemen lövöldöző fiatal olyan sportágban, a szituációs lövészetben szerepelt, amelyet Magyarországon nagyon kevesen űznek, ezért a Magyar Sportlövők Szövetségének látókörén is kívül esik - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Kovács Tibor hozzátette: kiderítette, hogy a 23 éves gyógyszerészhallgató évekkel ezelőtt jelentkezett a Pécsi Városi Lövész Klubhoz, ám hamar kiderült, hogy nem alkalmas, ezért eltanácsolták.

"Egy egyesületnél, ahol szakemberek dolgoznak, hamar kiszúrják, hogy egy gyerek odavaló-e vagy sem. Ha észreveszik, hogy nem való a kezébe fegyver, elküldik" - magyarázta a sportvezető. Megjegyezte: a hozzáértők látják, ha valaki nem tud koncentrálni, megremeg a keze, vagyis az idegállapota nem teszi alkalmassá a lövészetre; ez történt G. Ákos esetében is.

A fiatal, miután elküldték a klubtól, keresett egy másikat - az Első Pécsi Polgári Lövészegyletet - ahol a szituációs lövészetet űzik. Ez dinamikus sport, ahol nem olyan könnyű észrevenni, ha valaki nem alkalmas. A lövöldöző ott szerzett minősítést és tudott sportfegyverhez jutni - fejtegette Kovács Tibor.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára hozzáfűzte: a sportlövőknek kötelező évente sportorvosi vizsgálaton részt venniük. Mivel ezek alkalmával a sportolók idegállapotát is ellenőrzik, az ilyen problémáknak ki kell derülniük - mondta.

Szigorú szabályok

A vonatkozó kormányrendelet nagyon szigorúan szabályozza a sportfegyverek használatát, és meghatározza, hogy azokat csak a lőtér és a sportoló lakása között lehet szállítani. A jogszabály szerint a jogi személynek számító lőtereken nem lehet magánszemélyek fegyvereit tartani - mondta Kovács Tibor.

A szövetség belső szabályzata is szigorú feltételeket szab: fegyverhez csak azok a lövészek juthatnak, akik a rendőrségen letesznek egy - elméleti és gyakorlati részből álló - fegyverismereti vizsgát, majd ezután minimum fél évet töltenek egy egyesületnél, ahol elérik az előírt eredményeket és megszerzik a szükséges minősítéseket.

Egy embert megölt, hármat megsebesített

A Pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.

A gyilkost húsz percen belül elfogták, miután feladta magát. A fiatalember maroklőfegyverrel ölte meg egy csoporttársát. Hogy a mintegy 10 lövést leadó, fegyvertartási engedéllyel rendelkező elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt-e, a rendőrség - személyiségi jogokra hivatkozva - nem szolgált információkkal.

A fiatalember még mindig nem tett vallomást - mondta az InfoRádiónak Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×