eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A foglalkoztatási tárcát kapja a magyar biztos-jelölt - a nap legfontosabb hírei

Magyarország számára kedvező döntésnek nevezte a foglalkoztatási, szociális ügyi és esélyegyenlőségi biztosi poszt elnyerését Andor László.

Brüsszelben ma jelentették be, hogy a magyar jelölt melyik tárcát kapja a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint elismerés Magyarország számára, hogy egy fontos területet kap a magyar jelölt. A Fidesz szerint Magyarország az európai bizottsági posztok elosztásának vesztese lett, és egy súlytalan tárcát kapott.

Összekapcsolják a szlovén és a magyar gázhálózatot

Szlovéniában is folytatódik a Hévíz és Cirkovce közötti villamos távvezeték-hálózat kiépítése, és a két ország összekapcsolja gázhálózatait - számolt be a keszthelyi magyar-szlovén együttes kormányülésen aláírt megállapodásokról Bajnai Gordon miniszterelnök. Az ülésen az energiabiztonságot érintő döntések mellett megállapodást írtak alá egészségügyi és gazdaságfejlesztési témákban, valamint az euroatlanti együttműködésről a Nyugat-Balkán jövője ügyében.

A szlovák nyelvtörvényről is tárgyal Sólyom László és Jerzy Buzek

A szlovákiai nyelvtörvényről is tárgyalt a magyar államfő és az Európai Parlament elnöke. Sólyom László a Sándor-palotában fogadta Jerzy Buzeket. A köztársasági elnök szerint legalább azt el kellene érni, hogy a tavaszi szlovákiai választásokig ne alkalmazzák az anyanyelv használatának büntetésére vonatkozó rendelkezést. Jerzy Buzek közölte: a pozsonyi kormányzat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megváltoztassák a nyelvtörvény szövegét.

OÉT: nincs megállapodás a minimálbérről

A várakozásokkal ellentétben nem sikerült megállapodni a jövő évi keresetajánlásokról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A következő tárgyalás december elsején lesz. Korábban a szakszervezetek a jelenleg 71.500 forintos minimálbér 76 ezer forintra emelését kérték, de a munkaadók erre nem adtak választ.

Kétszáznál több oltópont működik

Egy hét alatt több mint 10 ezren keresték fel az oltópontokat. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya közölte: már több mint 200 oltóközpontban lehet térítés ellenében megkapni a H1N1-es vírus elleni vakcinát. Az oltóanyagért és a beadásért továbbra is összesen háromezer forintot kell fizetni. Az ÁNTSZ adatai szerint eddig körülbelül 1,6 millióan kaptak védőoltást az új influenzavírus ellen.

Rögzítették a kamerák a pécsi lövöldözést

Rögzítették a biztonsági kamerák a tegnapi, pécsi lövöldözés egyes részleteit - közölte Zsobrák Péter a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A pécsi Tudományegyetem 23 éves hallgatója csütörtök délben, engedéllyel tartott fegyverével megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik fiatalembert, és megsérült egy laboráns, valamint egy takarítónő is. A gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A Fidesz a vasúti jegyáremelés ellen

A Fidesz felszólítja a kormány, hogy ne emelje a vasúti menetjegyek árát, inkább fejlessze a szolgáltatást. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a díjemeléssel a kabinet csak azt éri el, hogy az emberek vagy autóval közlekednek, vagy lemondanak az utazásról. A távirati iroda korábban azt írta: a MÁV átalakítására vonatkozó kormányzati program 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelést tartalmaz.

Szőlőkivágás uniós támogatással

Több mint 3,5 milliárd forinttal támogatja az idén és jövőre Magyarországon a szőlőkivágást az Európai Unió. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtófőnöke elmondta: a borpiaci évre 4.406 kérelem érkezett be a hivatalhoz, az igényelt terület nagysága meghaladta a háromezer hektárt. Soproni Horváth Lajos hangsúlyozta: az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni, a hivatal pedig a kivágás ellenőrzése után fizeti ki a támogatást.

Zöld utat kapott a Tubesre tervezett NATO-radar

A Pécs melletti Tubesre tervezett NATO-radar ügyében hozott határozat felülvizsgálatát fogja kérni a Legfelsőbb Bíróságtól a baranyai megyeszékhely polgármestere. Páva Zsolt azután közölte ezt, hogy a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubesen lévő katonai híradó objektum korszerűsítését és a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

Elhunyt Melis György

Elhunyt Melis György operaénekes. A Kossuth-díjas művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját 86 éves korában érte a halál. Melis György munkáját a többi között Liszt Ferenc és Kossuth díjjal, Magyar Örökség díjjal ismerték el, 2003-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át. Melis Györgyöt a Magyar Állami Operaház, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×