eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A bicikliseknek tetszik, az autósok szerint aggályos a KRESZ-módosítás

Több ponton aggályosnak tartja a január 1-jétől hatályba lépő KRESZ-módosításokat a Magyar Autóklub jogi tanácsadója. Kovács Kázmér úgy véli: több időt kellett volna hagyni a változtatások bevezetésére. A Magyar Kerékpáros Klub elégedett az új szabályozással.

A módosított KRESZ pontos szövegét egyelőre nem ismerik a Magyar Autóklubnál, ám a szervezet jogi tanácsadója szerint a január 1-jétől hatályba lépő jogszabály több pontja aggályos. Kovács Kázmér az InfoRádiónak elmondta: ilyen például, hogy bizonyos egyirányú utcákban a biciklisek az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhetnek.

Egész másfajta közlekedési magatartást követel majd meg az autósoktól, ha a kerékpárosok minden figyelmeztetés nélkül szembe érkezhetnek egy egyirányú utcába - hangsúlyozta az ügyvéd. Érthetetlen, miért hagytak ilyen rövid időt az új szabályok bevezetésére, amikor azok előkészítése és elfogadása évekig tartott: az emberek egyetlen hónap alatt nem fognak tudomást szerezni a változásokról - tette hozzá.

Kovács Kázmér az előretolt kerékpáros felállóhellyel kapcsolatos szabályok módosítását is aggályosnak tartja. Eszerint a balra bekanyarodó biciklisek a lámpás kereszteződésekben az út jobb szélén kijelölt kerékpáros nyomon, illetve a kerékpársávon is a megálló autósok előtt kijelölt területen várhatják a zöld jelzést. Az ügyvéd szerint ez azért veszélyes, mert a biciklisek csak lassabban tudnak elindulni, mint az autósok, akik ezért meg fogják őket előzni.

A biciklisek elégedettek

A Magyar Kerékpáros Klub elnöke szerint pozitív irányba változik a KRESZ: január elsejétől húsznál is több olyan módosítás lép életbe a szabályzatban, amely elősegíti, hogy a biciklisek több jogot kapjanak. László János az InfoRádiónak azt mondta: az egyeztetések során egyetlen pontban nem tudtak megállapodni az illetékesekkel, a kerékpárutak kötelező használatáról.

A klub képviselői azt akarták volna elérni, hogy ne kelljen minden kerekezőnek az autóúttal párhuzamos bicikliúton közlekednie, ha nem szeretne. A módosításba végül az került be, hogy a mellékútvonalak esetében az út kezelője dönthet a kötelezettség feloldása mellett, amit az úttesten piktogramokkal kell jeleznie. A főútvonalakon erre nincs lehetőség.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×