eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ámokfutó lövöldözött a pécsi egyetemen - a nap legfontosabb hírei

Pécsett egy gyógyszerészhallgató meghalt, egy diák, egy laboráns és egy takarítónő megsérült a tudományegyetemen történt lövöldözésben.

Győrffy Zoltán, az intézmény szóvivője az InfoRádióban elmondta: a biofizikai kutatóintézetben magyar gyógyszerészhallgatók gyakorlatán az egyik diák hirtelen lövöldözni kezdett. A Baranya megyei rendőrfőkapitány a helyszínen közölte: még vizsgálják, hogy a tettes hány lövést adott le. Dakos József hozzátette: az elkövetés indítékát még mindig vizsgálják, valamilyen belső okra, beilleszkedési problémára gyanakodnak. A tábornok megerősítette, hogy az elkövető engedéllyel tartotta magánál a fegyvert, mert egy pécsi lövészklub tagja. Személyesen tájékozódott a lövöldözés helyszínén az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor a Magyar Televízió híradójának elképzelhetőnek nevezte, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a fegyvertartási engedélyek kiadásának rendszerét.

Újabb csúcsra emelkedett a munkanélküliség

Tovább nőtt, és 10,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség az augusztus és november közötti időszakban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az állástalanok aránya 2,7 százalékponttal magasabb, mint 2008 hasonló időszakában. Ennél magasabb munkanélküliségi rátát csak 1996 első negyedévében mért a KSH, akkor 10 és fél százalék volt az állástalanok aránya. A Fidesz szerint az adatok azt mutatják, hogy kudarcot vallott a kabinet gazdaságpolitikája. Tukacs István, az MSZP politikusa azt mondta: a Bajnai-kormány eddig mintegy 50 milliárd forintot fordított a magyarországi munkahelyek megtartására.

Bajnai: A külpolitikának a magyar érdekekre kell koncentrálnia

A kormányfő szerint magyar érdekekre koncentráló, kiszámítható külpolitikára van szüksége Magyarországnak. Bajnai Gordon a Pénzügykutató Magyarország helye a világban című budapesti konferenciáján azt mondta: a külpolitika az Európai Unió, a NATO és a szomszédos országokkal folytatott kapcsolatokra épül. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország energia-, és elsősorban gázfüggőségét az alternatív megoldások és útvonalak kialakításával lehet enyhíteni.

Guantánamói fogoly befogadása - a kormány elfogadta a megállapodást

Elfogadta a kormány a guantánamói fogoly befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást - erősítette meg a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Juhász Gábor elmondta: ezután a volt rab már bármikor Magyarországra jöhet. A rendelet alapján a magyar kormány vállalja, hogy a volt foglyot letelepíti, beilleszkedését segíti, és nem adja ki, vagy szállítja át harmadik országba.

Az Omninvest tulajdonosi hátterére kíváncsi a nemzetbiztonsági bizottság

Hétfőre összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület KDNP-s elnöke. Simicskó István az InfoRádiónak elmondta: azt szeretnék megtudni, hogy a kormány milyen nemzetbiztonsági eszközöket vett igénybe a H1N1 vírus elleni oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi hátterének megismerésére. A pénzügyminisztérium az oltás ügyében folytatott ellenkampány részének tartja Simicskó István kezdeményezését - hangsúlyozza a tárca által kiadott közlemény.

A romaellenes megnyilvánulások miatt aggódik az Európa Tanács

A magyarországi romaellenes megnyilvánulások miatt levélben fordult a magyar miniszterelnökhöz a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa. Thomas Hammarberg úgy fogalmazott: Magyarországon erősödnek a romaellenes, rasszista megnyilvánulások, egyes közéleti szereplők pedig romaellenes gyűlölködő hangon szólalnak meg a nyilvánosság előtt anélkül, hogy határozott intézkedéseket hoznának az ilyen esetek megakadályozása érdekében.

Decemberben tárgyal a főváros a közműdíjakról

A decemberi testületi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a közműdíjak jövő évi tarifáit érintő javaslatot. Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes elmondta: az idén már nem tárgyalnak a BKV-tarifákról, így a jegy-, és bérlet-díjak nem emelkednek januártól. A közgyűlés korábban arról is határozott, hogy köbméterenként egy forinttal nő a vízdíj a fővárosban 2010-ben. A városvezetés 4,7 százalékkal emelte volna a díjat, ezt azonban nem fogadták el a képviselők.

Vizsgálóbizottságot alakítanak a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására

Vizsgálóbizottságot alakítanak a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására. Erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. A bizottság felállítását Tarlós István, a Fidesz és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője javasolta, hogy kivizsgálják a BKV Zrt.-nél kitudódott, a közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásait.

Mától büntethető a gárdaegyenruha viselése

Ezentúl 50 ezer forintra is büntethető az, aki a bíróság által jogerősen feloszlatott szervezet működésében részt vesz, illetve nyilvános rendezvényen viseli az adott szervezet formaruháját. A Jobbik múlt pénteken jelentette be, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér a szabálysértésről szóló kormányrendelet mostantól hatályos módosítása miatt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×