INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bajnai a rossz politikai kompromisszumokat is okolja a válságért

InfoRádió / MTI
A miniszterelnök szerint az alacsony foglalkoztatás, a rossz politikai kompromisszumok és a felzárkózási csapda vezetett oda, hogy a globális válság Magyarországot mélyebben érintette.

Bajnai Gordon a Corvinus Egyetemen tartott előadásában kiemelte: a magyar foglalkoztatás az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 57 százalékos, vagyis a felnőtt lakosság alig több mint fele dolgozik legálisan.

A kormányfő úgy vélte: a politikusok az elmúlt években a hatalom megszerzéséért, megtartásáért rossz kompromisszumokat kötöttek azzal, hogy az újraelosztás növelésével leállították a gazdaság növekedését.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország gazdasági növekedése 2010 második felében kezdődhet, míg az IMF prognózisa alapján 2011-től már 4 százalék körüli GDP-bővülésre lehet számítani.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a foglalkoztatási helyzet javulására a gazdaság növekedés beindulását követő 4-6 hónapban kerülhet sor.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy az ország jelenleg a kamatok csökkenésénél tart a bizalom helyreállításának útján, amit az egyensúlyteremtés, illetve az árfolyamok növekedése előzött meg.

A kamatcsökkenésnek köszönhetően hamarosan ismét reálissá válhat a vállalkozások finanszírozása, így az exportpiacok beindulásával elindulhat egy gazdasági növekedés, majd ezt követően pedig gyarapodásnak indulhat a munkahelyek száma is - fejtette ki a kormányfő.

A címlapról ajánljuk