eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Mumbaira lecsapó terroristák segítőit fogták el Olaszországban

Õrizetbe vett az olasz rendőrség szombaton két pakisztáni férfit, akit az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadás logisztikai támogatásával vádolnak.

Az észak-olaszországi Brescia városában elfogott két férfi - apa és fia - a rendőrség közlése szerint egy pénzátutalásokkal foglalkozó ügynökséget működtetett, és ezen keresztül segített pénzelni az indiai metropoliszban tavaly november 26-án kezdődött és három napon át tartó támadássorozatot, amelyben 166 ember halt meg és több mint 300-an megsebesültek.

A mumbai fegyveres támadások előtt egy nappal ők nyitották meg a szükséges pénz átutalásával annak az internetes telefonkapcsolatnak a számláját, amelyet azután a terroristák és cinkosaik használtak - mondta Stefano Fonzi, a bresciai rendőrség terrorellenes részlegének vezetője. Az ügyben tavaly december óta nyomoztak, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától, az FBI-tól riasztást kaptak, hogy a szóban forgó összeg Olaszországból érkezett - tette hozzá.

A számlát egy másik pakisztáni férfi nevén nyitották meg, aki sohasem járt Olaszországban, és akinek a mumbai terrorcselekményekhez sem volt köze. A más emberek személyi adataival való visszaélés egyébként bevett gyakorlat volt a két pakisztáni bresciai pénzügyi vállalkozásában.

Az olasz hatóságok bűnrészességgel és felbujtással, továbbá illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a két pakisztánit.

A szombat reggeli rendőrségi rajtaütésben rajtuk kívül még két pakisztánit vettek őrizetbe, akiknek részük volt az említett pénzügyi csalásokban, de nem kötődtek a mumbai terrortámadáshoz. Egy ötödik pakisztáninak sikerült elmenekülnie a kommandósok elől. Az ügyben további 12 ember ellen indítottak eljárást, de ők szabadlábon védekezhetnek.

Tíz fegyveres támadt tavaly november 26-án Mumbai (Bombay) Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. A terrorcselekményt végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja, a 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman a kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni szélsőségesekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×