INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elmaradt műtétek, silány gyógyszerek - hogyan spórolnak a kórházak?

Infostart / InfoRádió
Miközben a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjának vezetője átadta Szegeden Közép- és Kelet-Európa első egységes, automatizált műszerparkját, a nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva korlátozta a betegellátást. A kórházak már régóta spórolnak, hogy rendbe hozzák a költségvetésüket: van, ahol elbocsájtással, a túlóradíj-fizetés elhalasztásával, és van, ahol az olcsóbb és rossz minőségű gyógyászati segédeszközök megvásárlásával próbálnak takarékoskodni.

A héten adták át Szegeden a Közép és Kelet-Európában elsőként alkalmazott egységes műszerparkot. A csúcstechnológiával a lehető legrövidebb időn belül elvégezhetők a diagnosztikai vizsgálatok a Laboratóriumi Medicina Intézetben.

A megbízható és gyors ellátást hangsúlyozta kedden a SZTE klinikai központjának vezetője, aki, mint kiderült, a napokban gazdasági okokra hivatkozva korlátozta a betegellátást, így csak a sürgős eseteket fogadják.

Az InfoRádió kereste Pál Attilát, de a professzor nem nyilatkozott. Közleménye szerint a november 23-29 közöttre tervezett, halasztható műtéteket kell át kell ütemezni. Mint kiderült, a korlátozás nem vonatkozik az onkológiai kezelésekre, a gyermek- és traumatológiai ellátásra.

Nem a szegedi klinika az egyetlen nehéz helyzetben lévő kórház. Az InfoRádió még júliusban készült körképéből kiderül, hogy több intézmény is trükkös megoldást választ költségének lefaragása céljából.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért elnevezésű érdekvédelmi szervezet vezetője szerint valamennyi intézmény próbál valamit lépni, a kórházak lassíthatják a betegfelvételt, a betegellátást, kevesebbet operálnak, ezzel persze nőnek a várólisták.

A kórházak sokszor bevételek kiegészítésére saját műtőjüket, eszközeiket, rendelőjüket, szolgáltatásaikat adják bérbe, van azonban, hogy a diagnosztikai eljárásokat vagy gyógyászati segédeszközeiket cserélik olcsóbbra és silány minőségűre.

És nem ez a végső megoldás. A Népszabadságnak egy kisvárosi kórház igazgatója még nyáron kissé ugyan szégyenkezve, de elmesélte: a kemoterápiás betegek infúziójába már rég nem tudják belekeverni a korszerű gyógyszereket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk