INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Komoly figyelmeztetésnek tartják a nagykövetségek nyilatkozatát a pártok

InfoRádió / MTI
Az MSZP szerint komolyan oda kell figyelni a budapesti nagykövetségeknek a magyar befektetői környezetet bíráló közös nyilatkozatára. A Fidesz szerint a szocialista kormány jókora pofont kapott a külföldi befektetőkért aggódó nagykövetektől. Az SZDSZ szerint a nyilatkozat arra utal, hogy Magyarországon veszélybe került a jogbiztonság és a gazdasági kiszámíthatóság.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint szokatlan és a diplomáciában meglehetősen udvariatlan lépés, hogy a nagykövetségek közzé tették nyilatkozatukat, amely a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire figyelmeztet. Németh Zsolt szerint a kilenc külképviselet által megfogalmazott szöveg egyértelműen kormánykritika, tartalmát pedig nagyon komolyan kell venni.

A politikus elmondta: a Fidesz pontosan úgy értékeli az ország és a befektetői környezet helyzetét, mint a nagykövetségek, amelyek éppen azt a kilenc országot képviselik, ahonnan a Magyarországon beruházó külföldi cégek legnagyobb része érkezik.

Németh Zsolt szerint ilyen súlyú kérdésekben a nagykövetek nem dönthetnek önállóan, vagyis mandátumot kellett kapniuk a saját országaiktól arra, hogy közzé tehessék a nyilatkozatot. Annak hátterében pedig, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc ilyen álláspontot képvisel, ott vannak a gazdasági szereplők is - magyarázta.

Komolyan vennék

Az MSZP szerint komolyan oda kell figyelni a budapesti nagykövetségek a magyar befektetői környezetet bíráló közös nyilatkozatára. Kocsi László, az MSZP-frakció külügyi munkacsoportjának vezetője elmondta: a felvetett ügyek megoldásában nemcsak a mindenkori kormánynak, hanem az egész politikai elitnek van feladata.

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szocialista alelnöke szerint, ha nem lenne ennyire mérhetetlenül megosztott a magyar politika, és képes lenne a minimális konszenzusra az alapvető jogszabályi változtatásokban, akkor ezek az ügyek megoldhatóak lennének.

Kocsi László azt mondta, annak is vannak következményei, ha a politikai élet egyik fele kriminalizálja a másikat, és ennek megfelelő retorikát használ itthon és külföldön. Ez adott esetben alkalmas arra, hogy ne a valós viszonyokat tükrözze az országról - közölte.

Okkal közölték

Horn Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy legyen befektetői bizalom a magyar gazdasággal és politikával szemben.

A politikus szerint akár a frekvenciapályázat ügyében, akár pedig a pécsi vízközműszolgáltatás ügyében Magyarországon a jogbiztonság, a gazdasági kiszámíthatóság került veszélybe, ami nagy károkat okozhat az országnak.

Mint mondta, komoly ok kell ahhoz, hogy több ország nagykövetsége közösen megfogalmazzon egy ilyen nyilatkozatot.

Ha valami rossz hír lehet, az az, hogy miközben elindult egyfajta stabilizációs folyamat a gazdaságban, aközben ennek ellenében hat, ha nincs bizalom a magyar politika és gazdaság irányába - fogalmazott Horn Gábor.

{{keretes_cim}}

Bajnai Gordon miniszterelnök a jövő hét elejére konzultációra hívta a közleményt kiadó országok Budapestre akkreditált nagyköveteit, hogy tájékoztassa a képviseletvezetőket. A találkozón a kormányfő kifejezi majd a magyar kormány elkötelezettségét a befektetési környezet minőségének megőrzésére és további javítására, és egyben kész lesz arra is, hogy meghallgassa a nagykövetek ezzel kapcsolatos javaslatait is - tette hozzá a kormányszóvivő.A címlapról ajánljuk