eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sólyom László megfontolásra visszaküldte a népszámlálási törvényt - hírösszefoglaló

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt a köztársasági elnök. A hónap végéig készül el a MÁV-kedvezményrendszer megújításáról szóló koncepció. Október elsejétől visszamenőleg 14,1 százalékkal csökken a fővárosban a távhő díja.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László a többi között azt kifogásolta, hogy a parlament által elfogadott jogszabály alapján a 2011-es népszámlálásnál nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott felméréskor valamennyi kérdéskör szerepelt. Az államfő szerint ezek az adatok fontos jellemzői a társadalomnak, másrészt a társadalmi folyamatok könnyebben megérthetők és elemezhetők, ha a tíz évente tartott népszámlálásokon ugyanazok a kérdéskörök szerepelnek, és így a felvett adatokat össze lehet vetni.

Több önkormányzat is tiltakozik a vasúti közlekedés tervezett átalakítása miatt. Seszták Oszkár, a fideszes többségű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a kormányzati elképzelések elfogadhatatlanok a régió számára, míg Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere azt kifogásolta, hogy megszűnne a Budapest és a nógrádi megyeszékhely közötti egyetlen közvetlen vasúti járat. Közben a kormányszóvivő bejelentette, hogy a hónap végéig készül el a MÁV-kedvezményrendszer megújításáról szóló koncepció. Szollár Domokos a kabinet ülése után elmondta: a január 1-től induló rendszerben a 65 év felettiek és a diákok utazási kedvezménye megmarad, de több más tarifát átalakítanak.

Október elsejétől visszamenőleg 14,1 százalékkal csökken a fővárosban a távhő díja - jelentette be a főpolgármester. Demszky Gábor hangsúlyozta: Budapesten mintegy 240 ezer lakásban van távfűtés, ami a legkiszámíthatóbb, legbiztonságosabb és a környezetet legkevésbé megterhelő fűtési technológia. Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban arról beszélt, hogy a most bejelentett díjcsökkentéssel együtt a januárihoz képest összesen 60 ezer forinttal lesz kevesebb az idén egy átlagos lakás éves távfűtési költsége.

Megtilthatja a hitelintézetek jogsértő magatartását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a kormány által kidolgozott törvényjavaslat szerint. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke azt mondta: a kabinet elképzelése alapján a szervezet korlátozhatná a gyorskölcsönök teljes hiteldíj-mutatóját is. Hozzátette: a PSZÁF autonóm, az Országgyűlés felügyelete alá tartozó közigazgatási szervezetté válhat január elsején, amelynek elnökét hat évre a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Hangsúlyozta: erősödik a szervezet fogyasztóvédelmi funkciója is, így az ügyfelek panaszait hatósági eljárás keretében vizsgálják meg. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a tervezett változtatásokat, és úgy véli: a pénzügyi kormányzat és a nemzeti bank gyámsága alá akarják helyezni a pénzügyi felügyeleti rendszert.

Kiírta az újabb, sorrendben a hetedik pályázatot a Magyar Televízió elnöki posztjára a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége. A testület elnökhelyettese elmondta: a jelentkezők január 20-án adhatják le pályázatukat, a kuratóriumi elnökség január 29-én jelöl elnököt, és ha ez sikerül, akkor még aznap dönt a személyi javaslatról a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratórium. Balogh László hozzátette: a korábbi és a mostani pályázati kiírás szövege között minimális különbség van. A Magyar Televízió tavaly március eleje óta működik választott vezető nélkül; legutóbb szeptember elején zárult eredménytelenül elnöki pályázat.

Veszprémben ideiglenes védőtető építését rendelte el egy rossz állapotban lévő műemlék épületre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Róna Katalin szóvivő közölte: a kényszer-helyreállítás, amelyet a tulajdonos költségére végeznek el, megkezdődött. Az előzményekről a hivatali illetékes elmondta: a veszprémi vár sziklafala mellett lévő, az 1860-as években épült lakóház 1958-ban kapta meg a műemléki védettséget. A házat - elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint 3 éven belüli felújítási kötelezettséggel - 2001-ben adta el a veszprémi önkormányzat egy kft.-nek, amely azonban még az állagmegóvási munkákat sem végezte el.

Egyetlen menekültügyi eljárássá egyszerűsítené a jelenleg érvényes, bonyolultabb szabályozásokat az unióban az Európai Bizottság - jelentette be Jacques Barrot jogi és igazságügyi biztos. A testület több javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak a jelenlegi menekültügyi szabályozás egyszerűsítéséhez. Ezek célja az is, hogy elősegítse a tagállamokra nehezedő adminisztratív teher csökkentését, hatékonyabbá tegye a kérelmek elbírását, és biztosítsa a menedékkérők hozzáférését a hatékony jogorvoslathoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×