eur:
388.22
usd:
360.13
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Európai körútra indulnak a magyar parlamenti pártok a nyelvtörvény miatt

A köztársasági elnök szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában.

Ezt az államfő hivatala közölte, miután Sólyom László Balázs Péter külügyminiszterrel és Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével tárgyalt.

Az állásfoglalás szerint az államfő továbbra is fel kíván lépni a szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelme érdekében.

Németh Zsolt elmondta: európai látogatássorozatot terveznek a magyar parlamenti pártok és a házelnök a szlovák nyelvtörvény miatt. Szeptemberben többpárti magyar delegáció látogat majd kulcsfontosságú európai nagyvárosokba, így Brüsszelbe és Hágába is.

Fontos, hogy a magyar közjogi méltóságok is egységesen lépjenek fel a nyelvtörvény ellen - mondta a politikus a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Nem pusztán magyar-szlovák vitáról van szó, mivel a szlovák nyelvtörvény alapvető európai és nemzetközi normákba ütközik. A törvény az Európai Unió közösségi jogát is sérti - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×