eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bajnai: a kormány leszegett fejjel, elszántan megy tovább

A miniszterelnök szerint a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt, és amely kivezet a válságból. Bajnai Gordon a Parlamentben azt mondta: a hétfői szavazások nagy mértékben arról szólnak, Magyarország meg tudja-e mutatni Európának és a világnak, hogy nem csak a rövid távú válságkezelésben és a kampányszerű intézkedésekben jó, hanem képes hosszú távon is beindítani a válságkezelést.

Magyarország fiatal felnőttnek számít, ha a rendszerváltás óta eltelt időszakot emberi léptékben mérjük - fogalmazott a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a 20 évvel ezelőtti határnyitás kapcsán.

Bajnai Gordon szerint a hétfői szavazások nagy mértékben arról szólnak, hogy Magyarország képes lesz-e rövid távon megbirkózni a válsággal, és a válság után egy a korábbinál erősebb ország vág-e neki a gyarapodás útjának, vagy stagnáló, leszakadó, vergődő, széteső ország, társadalom néz szembe az új feladatokkal.

A döntések közül kiemelte a vagyonadót és az adócsomagot. Mint mondta, a legvagyonosabbak öt százalékának megadóztatásával azt teszik lehetővé, hogy a munkavállalók több mint 90 százaléka az szja alsó adókulcsával, kevesebbet adózzon. Kevesebbet adózzanak, de többen fizessenek adót Magyarországon: ez így igazságos, korrekt és a növekedést szolgálja - közölte.

A kormányfő az elmúlt időszakban megtett intézkedésekről szólva kifejtette: jogszabályokat fogadtak el a lakáshitellel rendelkezők védelmében, és végigvittek egy 1.400 milliárdos gazdaságélénkítő programot, amellyel 56 ezer munkahely megmaradását segítették. Ide sorolta azt is, hogy 1.800 milliárd forintos programot indítottak az építőiparban, krízisalapot indítottak a legelesettebbek megsegítésére, végrehajtották a nyugdíjreformot, és átalakították a családtámogatási rendszert.

Az eredmények között szólt arról is, hogy a megszűnő lakástámogatási rendszer helyett célzottan új elindításáról döntöttek. Bajnai Gordon beszélt a kormány és az IMF, illetve az Európai Bizottság közötti megállapodásáról, amelynek alapján Magyarország Európa leginkább óvatosan, biztonságosan gazdálkodó egyharmadába fog tartozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×