eur:
400.46
usd:
367.41
bux:
74502.53
2024. október 15. kedd Teréz

Tárki: A Jobbik megduplázta szavazótáborának nagyságát

A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborának nagyságát, míg a pártválasztók körében a Fidesz a korábbinál kisebb arányban, de még most is 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt - derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, június 3-a és 17-e között végzett, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP-választás előtti időszakhoz képest most annyival kevesebben mondják a Fidesz szavazójának magukat, ahányan többen vannak a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói.

Az összegzés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy összességében véve a júniusi adatok visszatükrözik az EP-választás eredményeit. A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 36, májusban 37, míg júniusban 34 százalékos volt. A Magyar Szocialista Párt tábora gyakorlatilag változatlan: áprilisban a teljes lakosság 11 százaléka, míg májusban és júniusban is a voksolók 13-13 százaléka mondta, hogy a kormánypártra szavazna.

A közölt adatokból az is kiderül, hogy a teljes lakosság 40 százalékának nincs pártpreferenciája.

A Tárki szerint a pártválasztók körében tapasztalható trendek a teljes lakosság körében tapasztaltakkal megegyezőek. Júniusban a pártválasztók körében a Fidesz továbbra is jelentős mértékben, 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Ez a különbség áprilisban 43, míg májusban 41 százalékpont volt.

A felmérés kitér arra is, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 35 százalékponttal vezet az MSZP előtt, míg ez a különbség áprilisban 42, májusban pedig 53 százalékpontnyi volt.

A biztosan szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága most 58 százalékon áll, májusban ez 70 százalék volt, míg márciusban 62, áprilisban pedig 64 százalék.

A Tárki szerint a májusban mért adat mögött az állhat, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát. Másrészt a szocialisták támogatói kevésbé voltak biztosak a választásukban, hiszen a szocialista párt támogatottsága a biztos szavazók körében júniusban 23 százalék. Ez a korábbi hasonló értékeket követően májusban 17 százalékra csökkent.

Az intézet júniusi felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a Jobbik Magyarországért Párt megduplázta, míg az SZDSZ megtartotta támogatottságát. A Jobbik jelenleg tíz, míg az SZDSZ három százalékon áll. Eközben az MDF egy százalékról három százalékra növelte táborát.

A Tárki megjegyzi azt is, hogy a fenti eredmények az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvételi hajlandóságnál lényegesen magasabb parlamenti részvétel esetén lennének várhatóak, és jelenleg 46 százaléknyian mennének el biztosan szavazni egy "most vasárnapi" választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×