eur:
388.69
usd:
361.68
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tölgyessy: Polgárháborúban áll a bal- és a jobboldali sajtó

Tölgyessy Péter alkotmányjogász szerint a magyar sajtó nem tudja betölteni funkcióját, szerkezetváltozásra lenne szükség. A szakember egy budapesti fórumon úgy fogalmazott: a hazai sajtó a hatvanas évek óta mind szabadabb lett, így a rendszerváltás idején elmaradt a nagy váltás.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász egy budapesti fórumon arról beszélt, hogy 1988 óta lényegében a sajtó szerkezete nem változott, ekkora folytonosság pedig sehol nincs Európában. A szakember szerint ma polgárháborús sajtó van, a baloldali és a jobboldali sajtó harcol egymással, és ezek a viszonyok valószínűleg tartósan fennmaradnak.

Az Orbán-korszakban vérben és vasban, háborúban született meg a jobboldali sajtó. Ez egy háborús sajtó, amely úgy érzi, hogy a baloldali sajtó a halálos ellensége - fogalmazott az alkotmányjogász, aki úgy véli: a jobboldal szerint joga van tévékhez, rádiókhoz és újságokhoz, és aki ezt nem engedni, az a demokrácia ellensége.

Tölgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a Horn-kormány médiatörvénye az akkori gondolkodás csodagyereke volt, és úgy képzelték a politikusok, hogy az majd lezárja a média polgárháborúját - de nem így lett. Szerinte a közszolgálat média felelősségi kérdéskörét rendezni kell.

Előállt egy olyan rendszer, amibe a felelősséget nem lehet megfogni, mégis alapvetően az történik, amit az éppen akkor vezető pártok akarnak. A kuratóriumok által felügyelt területeken egyáltalán nem, vagy csak később, illetve rosszul születnek meg a döntések, példa erre a tévéelnök-választás játéka. És közben nem látszik, hogy ki a felelős, hova folyik el a sok pénz - fejtette ki az alkotmányjogász.

Tölgyessy Péter hozzátette: a sajtóban szerkezetváltásra van szükség, nagyobbra, mint, amekkora a rendszerváltás volt.

Szerző: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Egy időre véget ért az inflációcsökkenés Magyarországon

Megállhatott az infláció csökkenése Magyarországon: a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése szerint áprilisban 3,7 százalékos lehetett az egy évre visszatekintő drágulás. Amennyiben a holnap megjelenő hivatalos inflációs adat visszaigazolja a várakozásokat, 14 hónapnyi csökkenés után látunk majd emelkedést. Az év hátralévő részében további kis emelkedés várható, az év végére 5% feletti mutatóval.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×