eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sólyom: A Jobbik előretörése itt senkit sem izgatott

Nem tekintik különösebb veszélynek az európai államfők, hogy a szélsőséges pártok a korábbinál sikeresebben szerepeltek a múlt heti európai parlamenti választásokon - közölte a magyar köztársasági elnök az Arraiolos-csoport államfőinek nápolyi találkozója után.

Sólyom László emlékeztetett arra: a szélsőségesek egyrészt mindössze nyolccal növelték európai parlamenti képviselői helyeik számát, másrészt a tapasztalat az, hogy ezek a politikai erők képtelenek együttműködni egymással.

"Nem uralkodott szomorú hangulat; a Jobbik előretörése itt senkit nem izgatott" - mondta el Sólyom László a kétnapos tanácskozás befejezése után a magyar sajtó képviselőinek, érzékeltetve, hogy a szélsőségesekre vonatkozó eredmények gyakorlatilag nem játszottak szerepet az eszmecserén.

Mint elmondta, tájékoztatta hivatali partnereit arról, hogy az EP-választás Magyarországon "belpolitikai szavazás" volt, a kampányban sem szerepeltek európai témák.

A tanácskozás súlyponti témája volt a világgazdasági válság. Sólyom László ezzel kapcsolatban kijelentette, "Magyarországnak tudnia kell, hogy ha nem lenne az Európai Unió tagja, már régen csődbe ment volna". "Ezt az embereknek is be kell látniuk, bármennyire is csalódták egyéb várakozásaikban" - tette hozzá.

Bejelentette, hogy az Arraiolos-csoport következő találkozójának jövőre Magyarország ad otthont. Javasolta tárgyalópartnereinek, hogy a nemzetiségi kérdés legyen a budapesti tanácskozás egyik fő témája. Kifejtette, ezzel a témával kapcsolatban fordult elő legutóbb, mégpedig Koszovó függetlenné válása ügyében "kínos" helyzet, az Európai Unió "széttartása", vagyis hogy a tagállamok nem egy hangon szólaltak meg. Többet nem lehet a szőnyeg alá söpörni, az egyes tagállamok belügyének tekinteni a kisebbségi kérdést - jelentette ki.

Sólyom László Nápolyban külön négyszemközti megbeszélést folytatott Köhler német elnökkel, és hivatalos magyarországi látogatásra hívta meg a német államfőt.

Az országcsoport első találkozója 2003-ban, a portugáliai Arraiolos-ban volt, innen kapta elnevezését. A nápolyi megbeszélésen a házigazda olasz elnökön és a magyar államfőn kívül a német, az osztrák és a portugál államfő vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×