eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Levélben sürgeti az új választások kiírását a Fidesz vezetése - a nap legfontosabb hírei

Nyílt levélben sürgeti az új választások kiírását a Fidesz vezetése. Nem okoz fogyasztói gázáremelkedést az E.ON és a kormány közötti megállapodás. Egyik Szombathelyen kezelt beteg szervezetében sem mutatták ki az új típusú influenzát okozó H1N1-es vírust

Országgyűlési választások kiírását, a privatizációs eljárások leállítását, az ingatlanadó, valamint az új polgári törvénykönyvről és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslat visszavonását követeli az MSZP-nek írt nyílt levelében a Fidesz. Orbán Viktor pártelnök elmondta: a hétvégi európai parlamenti választás eredménye azt bizonyítja, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor egy demokráciában új választásokat írnak ki. A levélben azt is követelte az ellenzéki párt, hogy a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatási rendszerben, vessenek véget a bukott pártpolitikusok állami intézményekbeli elhelyezésének, és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát. Orbán Viktor később, a Reuters brit hírügynökségnek arról beszélt, hogy új hitelcsomagról kell tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, ha a jelenlegi jobbközép ellenzék megnyeri a parlamenti választásokat. Hozzátette: ha kormányt alakítanak, akkor a gazdaság növekedésére fognak összpontosítani, mert szerinte a válságból történő kilábaláshoz fontosabb az adók jelentős csökkentése, mint az uniós átlagnál jóval alacsonyabb államháztartási hiány. Az MSZP nem lát okot arra, hogy támogassa az előre hozott választásokat - közölte a szocialista Bárándy Gergely. Az MSZP országos elnökségének tagja azt mondta: a kérdéssel a parlamenti frakció már foglalkozott, de az elnökségben erről még nem esett szó.

Nem okoz gázáremelést az E.ON és a kormány megállapodása

A fogyasztók számára nem jelent áremelkedést az E.ON és a kormány között a gáznagykereskedelem veszteségeinek megtérítésére kötött szándéknyilatkozat - közölte az E.ON Hungária szóvivője. Kutas István az InfoRádióban elmondta: a megállapodás alapján a kabinet olyan jogszabályi környezetet teremt, amelynek segítségével 2010 végéig egy külön díjelemen keresztül megtéríti az E.ON részére az összesen 60 milliárd forint többletköltséget, amely a közüzemi gázpiacon az importár- és az árfolyamváltozás miatt keletkezett. Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára a tegnapi megállapodás után azt mondta: a kormánynak továbbra az a szándéka hogy októbertől csökkenjen a gáz ára.

Lemondott az SZDSZ négy ügyvivője

Lemondott posztjáról az SZDSZ négy ügyvivője. Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András közös közleményében azt írta: a döntést eredetileg március 30-án hozták meg, azután, hogy az SZDSZ ügyvivői testületének többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. A politikusok hozzátették: lemondásuk bejelentésével azért várták meg az európai parlamenti választást, hogy ezzel ne okozzanak zavart a párt kampányában. Az SZDSZ-ben a történtek miatt nincs szükség új ügyvivők megválasztására, mivel automatikusan a listán következők töltik be a tisztséget. A lemondott ügyvivők helyébe így Hankó Faragó Miklós, Skaliczky Andrea, Lakos Imre és Kovács Kálmán lép.

Jóváhagyta a kizárásokat az MDF választmánya

Az MDF országos választmánya jóváhagyta, hogy Hock Zoltánt, Katona Kálmánt és Pettkó Andrást töröljék a párt tagjai közül. Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: a döntés 46 igen és 18 nem szavazattal született meg; az ülésen nem jelent meg a három képviselő.

Feljelentést tett az OVB

Feljelentést tett a rendőrségen az Országos Választási Bizottság a vasárnapi automatizált telefonhívások miatt. A testület már akkor határozatban döntött arról, hogy a hatóságokhoz fordulnak az ügyben, a pontos szöveget pedig most fogadták el. A hívások egy része egyes pártok mellett kampányolt, más része pedig az európai parlamenti választáson való részvételre buzdított. A történtek miatt korábban két párt és egy magánszemély tett feljelentést.

Még nincs Magyarországon újinfluenzás beteg

Egyik Szombathelyen kezelt beteg szervezetében sem mutatták ki az új típusú influenzát okozó H1N1-es vírust - közölte a Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgató főorvosa az intézmény honlapján. Lakner László közleménye szerint a Fülöp-szigeteki házaspárnál a megerősítő vizsgálat eredménye is negatív volt. Korábban a szombathelyi kórházba vasárnap felvett 2 ausztrál betegről is bebizonyosodott, hogy nem a H1N1-es vírus fertőzte meg őket.

Iszlám terroristák utaztak az Air France-gépen?

Brit sajtóértesülés szerint két, az iszlám terrorizmushoz köthető név is szerepel a múlt héten lezuhant Air France gép utaslistáján. A francia titkosszolgálat most ellenőrzi az adatokat, hogy nem névegyezésről van-e szó. A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépén 228 ember volt, eddig 24 holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból ott, ahol a feltételezések szerint a repülő lezuhant. Az Airbus műszerei a katasztrófa előtt számos hibajelzést küldtek, amiből egyelőre arra következtetnek a szakemberek, hogy a külső sebességmérő szondák eljegesedtek, emiatt a számítógépes rendszer helytelen sebességutasítást adott, és ez okozta a szerencsétlenséget. A repülő feketedobozait még keresik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×