eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Romsics Ignác: A legtöbben azt sem tudják, hány magyar él Erdélyben

Pontatlan és sokszor hibás információkkal rendelkeznek a magyarok a trianoni békeszerződésről - véli Romsics Ignác. A történész hozzátette: rövid távon kevés az esély az etnikai alapú kérdések békés és tartós rendezésére a szomszédos országokban. Megjegyezte: a magyarországi politikai pártok sokszor saját céljaik elérése érdekében használják fel a határon túli magyarok kérdését.

Van mit javítani a tényanyagbeli tudásunkon Trianont illetően - monda az InfoRádiónak Romsics Ignác, a Magyarország magyar és külföldi szemmel című konferencián tartott előadása után. A történész szerint ugyanis az emberek többsége azzal sincs tisztában, hogy mennyi magyar él ma Erdélyben.

Úgy véli: nem az a fő vita, hogy revíziót követeljünk-e, és ha igen, mekkorát - ezt a nézetet csak marginális csoportok képviselik. A fontos kérdés inkább az, hogy a határokon kívüli magyarsággal kapcsolatban pontosan milyen felelősséggel tartozik az anyaország.

Az autonómia követeléséről az egyetemi tanár elmondta: az igény nem alaptalan, hiszen a világon számos példát ismerünk, de a többségi nemzetek képviselői félnek az autonómia megadásától.

A magyar pártok sokszor saját céljaik elérése érdekében használják fel a határon túli magyarok kérdését - véli Romsics Ignác, aki szerint erre példa volt a státustörvény vitájának idején a hárommillió román munkavállalóval való riogatás, vagy a kettős állampolgárság ügye, amely mögött politikai motivációk húzódtak meg.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×