eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Oszkó: 20 év legnagyobb adócsökkentése, Varga: adóemelés a vége

A jövő évi adócsomag az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentési programja - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: Az intézkedések célja, hogy érdemesebb legyen dolgozni, illetve, hogy a vállalkozások számára minél olcsóbb legyen munkahelyeket kínálni.

A jövő évi adócsomaggal az ország mindenképpen nyer és 3 millió adózó jövedelme emelkedik - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Egymillió ember nettó jövedelme legalább 120 ezer forinttal emelkedik a jövő évtől. Összesen 10 ezer embertől várjuk, hogy többletterhet vállaljon, mondhatnám úgy is, hogy a felső 10 ezertől azt várjuk, hogy többletterhet vállaljon.

A kormány jövő évtől átalakítja a személyi jövedelemadó rendszert. A szuperbruttósítás mellett csökken az SZJA, a sávhatár 5 millió forint lesz, alatta 17 felette pedig 32 százalékos lesz az adókulcs. Így a átlagos kereset esetében a havi nettó bér 15 ezer forinttal emelkedik. Emellett jövőre megszüntetik a tételes egészségügyi hozzájárulást és a teljes bérre csökkentik 5 százalékkal a járulékterhet.

A vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, ugyanakkor az átalakuló társasági adó kulcsa 19 százalékos lesz, így Oszkó Péter szerint 50 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál.

Emellett nagyobb szigort érvényesítenek azokkal a vállalkozásokkal szemben, akik ezt az adót el akarják kerülni, tehát 2010-től a külföldre menekített jövedelmeket is megadóztatják.

Az iparűzési adót jövő évtől az APEH szedi be, de továbbra is önkormányzati adó marad. Átalakítják az illetékek rendszerét is. Az illeték általános mértékét 4 százalékban határozzák meg.

Oszkó Péter hozzátette azt is, hogy egyszerűsödik az adórendszer, a kisadók megszűnnek. Így a már említetteken kívül megszűnik a kulturális járulék, a munkaadói és a munkavállalói járulék, valamint a magánszemélyek különadója.

A jövőre bevezetendő vagyonadóról Oszkó Péter elmondta: a jelenleg már helyi adóként létező ingatlanadót megtartják. Emellett meghatározzák azon vagyontárgyak körét, amelyek az adózás alá fognak tartozni. Oszkó Pétert hallják.

Az ingatlanok közül a 30 millió feletti értékű lakó- és üdülő ingatlanokra tervezünk egy olyan adót, ami csak kiegészíti a jelenlegi meglévő ingatlanadót. A jelenleg meglévő önkormányzatok által kivetett ingatlanadó megmarad, az önkormányzatok továbbra is kivethetik.

30 millió forintos értékhatárig csak ez az adó lesz. Afölött 0,35 százalékos 50 millió forint feletti értékű ingatlan esetében pedig 0,5 százalékos lesz az új adó, amelyből levonható az önkormányzatok által szedett adó, és csak a fennmaradó összeget kell a központi költségvetésbe befizetni.

A Fideszes Varga Mihály nem sokkal korábban azt mondta, hogy pártja csak olyan adóváltozást tud elfogadni, amely radikálisan csökkenti az adó- és járulékterheket. A Fidesz olyan adócsökkentéseket szeretne, amelyek főleg az élő munka költségeit mérsékelnék, és hozzájárulnának a munkahelyek megtartásához, a munkahelyteremtéshez és a gazdaságfejlesztéshez

Miközben a kormány adócsökkentésről beszél, ennek a vége, ahogy ezt már megszoktuk az elmúlt években, adóemelés lesz.

Oszkó Péter szerint olyan biztos nem fordulhat elő, hogy a jövő évi adócsomag nyomán több legyen a visszaszedett adó, mint a csökkentett adó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×