eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fidesz: Az önkormányzatok segíthetnének a megszorult devizahiteleseken

A Fidesz a bajba került lakáshitelesek megsegítése érdekében azt javasolja, hogy az önkormányzatok kapjanak elővásárlási jogot az árverésre bocsátott ingatlanokra, a korábbi tulajdonosok pedig szociális bérlakásként használhassák tovább a lakást - jelentette be Szatmáry Kristóf fideszes képviselő és Csomor Ervin a XVI. kerületi önkormányzat alpolgármestere csütörtökön.

A Fidesz a bírósági végrehajtásról szóló törvényhez nyújtott be módosító javaslatot. Ebben az szerepel, hogy az elővásárlási jogot az önkormányzat akkor kapná meg, ha az ingatlant, szociális bérlakásként továbbra is fenntartja a korábbi tulajdonosok számára - mondta Szatmáry Kristóf. A politikus szerint ugyan az Alkotmánybíróság korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal éljenek, de speciális esetekre fenntartotta ezt a lehetőséget.

Csomor Ervin szerint cél az is, hogy a bérlő, ha anyagi helyzete rendeződik, 5 éven belül vissza tudja vásárolni a lakást. A XVI. kerületi alpolgármester úgy vélte, szinte minden önkormányzatnak van bérlakás koncepciója, amelybe jól illeszkedne ez a program.

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy eddig a lakáshitelesek érdekében nem történt hathatós kormányzati intézkedés, ez a törvénymódosítás viszont, ha nem is orvosolja teljes egészében a problémát, de "utolsó mentőöv" lehet a bajba került embereknek.

Csomor Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy a törlesztőrészletek a svájci frankban és az euróban felvett hitelek esetében 20-30-40 százalékkal emelkedtek, a japán jen alapú hiteleknél viszont akár 50-60 százalékkal is, és a PSZÁF kimutatása szerint a problémás hitelek száma a tavaly májusi 2,7 százalékról idén májusra 4,2 százalékra emelkedett.

Mint mondta, a törvénymódosító javaslat ötletét azt követően dolgozták ki, hogy a XVI. kerületi önkormányzatot is többen is megkeresték azzal, hogy a lakásukat a következő hónapokban elárverezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×