eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az illegális alkoholfogyasztás fog nőni, nem az adóbevételek"

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint a jövedéki adó emelése nem hozza meg a várt többletbevételt az államnak, az alkoholtermékek drágulása ugyanis az illegális fogyasztást erősíti. Nagy András az InfoRádiónak elmondta, a kormánynak egyeztetnie kellett volna az ágazat szereplőivel.

Magyarországon a legális gazdálkodók mellett sok az illegális gazdálkodó is, és minden adóemelés az első csoport helyzetét nehezíti - mondta az InfoRádiónak Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója. Hozzátette: az elmúlt években, amikor emelték a jövedéki adót, akkor mindig visszaesett a legális forgalom, amikor nem volt emelés, akkor növekedett a legális forgalom.

Szerinte a bejelentett 6,3 százalékos adóemelés (amit januárban újabb 10 százalékos követ) azért nem indokolt, mert a jövedéki adó szintje már elérte Ausztria szintjét, a környező országokban pedig mindenütt alacsonyabb. Az uniós előírások meghatározta minimális adót már régen meghaladtuk, majdnem a kétszeresét is elértük.

A gyártók kénytelenek lesznek árat emelni, így a fogyasztás vissza fog esni, a kormány által remélt plusz adóbevétel így nem fog jelentkezni. Ezért kellene a bevezetés előtt tárgyalni a szakmával - mutatott rá. Korábban Angliában és Hollandiában a drasztikus emelések nem vezettek eredményre, így kénytelenek voltak visszavonni azokat - hívta fel a figyelmet Nagy András.

A januári 10 százalékos emelés ráadásul váratlanul érte a szakmát, mivel előtte úgy nyilatkozott a kormány, hogy nem tervez további emelést - jelentette ki Nagy András.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×