eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gurmai Zita: "A bajokat a férfiak idézték elő"

Több női politikusra lenne szükség a parlamentben, annál is inkább, mert "a válság kapcsán is kiderült, hogy a bajokat a férfiak idézték elő", a nők viszont jobban tudják kezelni a nehézségeket - jelentette ki Gurmai Zita szerdán Százhalombattán, az európai nők helyzetét elemző fórumon.

Elemzések szerint a válság jelen szakaszában a férfiak a fő kárvallottak, mert a banki szektorban, az autó- és az építőiparban a nagy leépítések leginkább őket érintik - mondta az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője, aki a párt EP-listáján a harmadik helyen szerepel.

Hozzátette: a második ütemben ugyanakkor nők tömegei veszíthetik el állásukat, mert a szolgáltatóiparban - ahol többségében nők dolgoznak - az előrejelzések szerint most következik a nagy visszaesés. Ráadásul a nők eddig is eleve hátrányban voltak a férfiakkal szemben, fizetésük - azonos munkakörben - európai átlagban 17,4 százalékkal marad el a férfiakétól.

A képviselő szerint a gazdasági válságban az is bebizonyosodott, hogy például az az izlandi és francia bank, amelynek élén nő áll, kisebb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, mint mások. A nők ugyanis természetüknél fogva általában kevesebb kockázatot vállalnak, vagyis "józanabb döntéseket hoznak", mint a férfiak. Az indokoltnál mégis kevesebb a női politikus - mutatott rá. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a parlamenti képviselők mindössze 11,2 százaléka tartozik a gyengébb nemhez - 43-an vannak - ezzel a unió 27 országa közül az utolsó előtti helyen áll - utalt rá a politikus.

Ugyanígy az Európai Parlamentben is viszonylag kevés a képviselőnő, akiknek a döntések előkészítésében és meghozatalában a politikus szerint nagyobb szerepet kellene kapniuk. Az MSZP abból a megfontolásból állított a 3 női politikust az EP-lista élére, hogy a júniusi EP-választásokon javíthassanak ezen az aránytalanságon a szavazók - emelte ki Gurmai Zita.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×