eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kis főiskolák a túlélésért küzdenek, de vesztésre állnak

Leginkább a hírnév és a lakóhely dönt az egyetemi jelentkezéskor Jön az újabb diáksarc A japán influenza miatt jöhet a 6-os fokozat. Szemle a lapokból.

Presztízsszempontok és a lakóhely közelsége alapján döntenek pályaválasztásukról a hallgatók - írja a Népszabadság. Az oktatás színvonalára persze lehet következtetni a különféle rangsorokból vagy az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján található adatokból. A legrelevánsabbról, a diplomaszerzés utáni elhelyezkedési rátáról azonban még mindig csak elvétve találni információkat. A nagy tudományegyetemek előnye óriási: az idén ők "vitték el" a jelentkezők harmadát. A kis főiskolák a túlélésért küzdenek, de vesztésre állnak.

A Magyar Nemzet azt írja: még három órát sem dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben Kivágó Iván Györgyné, a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint mégis több mint 44 ezer forint tiszteletdíj illeti meg. A hivatal sajtóirodája szerint ugyanis mandátumának igazolása és lemondása között 12 nap telt el, így a törvények alapján ennyit kap. Kivágóné, a III/II-es múltja miatt őt ért támadásokkal indokolta lemondását mandátumáról, amelyre pártja azután jelölte, hogy Hunvald György, a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, előzetes letartóztatását töltő erzsébetvárosi polgármester lemondott arról. Az MSZP-SZDSZ koalíció a Fővárosi Közgyűlés május 14-ei alig két és fél órás rendkívüli ülésén elfogadtatta Budapest 532 milliárd forintos költségvetését, ehhez volt szükség Kivágóné szavazatára.

Az Index azt írja: létfontosságú eszközök és egy óriási ablak lesz a Nemzetközi Űrállomás új nagyméretű modulján. Európa ugyanis elkészítette a Nemzetközi Űrállomásra szánt hármas modult, amit áprilisban Tranquility névre kereszteltek. Ezen a modulon olyan eszközök lesznek, amik már fent vannak az űrállomáson, ilyen például a levegő oxigénkoncentrációját biztosító modul, valamint a szennyvíztisztító berendezés, amelynek hála az űrhajósok újra meg újra elfogyaszthatják a vizeletükből kiszűrt tiszta vizet. Az új modult valószínűleg csak 2010 februárjában juttatják fel az űrbe.

A Napi Gazdaság azt írja: drasztikusan csökkent a külkereskedelmi forgalom az EU és Oroszország között: január-februárban 37 százalékkal zuhant az unió exportja, az import 39 százalékkal esett vissza - adta hírül az EU és Oroszország holnap kezdődő csúcsértekezlete előtt az Eurostat. Európai diplomaták szerint már az is eredmény lesz, ha a tanácskozás nem rontja tovább a két fél viszonyát.

A Világgazdaság arról ír, hogy sok hazai cég elbocsátással, csoportos leépítéssel reagál a krízisre, pedig a munkajog - igaz korlátozottan - számos lehetőséget kínál a foglalkoztatásból eredő költségek csökkentésére - állapítja meg friss tanulmányában a Deloitte. A tanácsadó cég a többi között a szabadságok átütemezését, a munkaidőkeret bevezetését, a munkaerő-kölcsönzést, vagy éppen a távmunka erősítését javasolja. A Világgazdaság által megkérdezett hazai kis- és közepes vállalatok körében népszerűek ezek az "alternatív" technikák.

A portfolio.hu azt írja: a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban több publikációban úgy jelent meg, hogy 2018-ra egységesen 65 évre emelkedik a nyugdíjba vonulás első lehetséges időpontja, a portál számításai szerint ez azonban nem így van. Számításaik szerint 2022-re emelkedik az 1957-ben születettek számára 65 évre a nyugdíjkorhatár. Mindez a portál szerint súlyos gazdaság-politikai kérdéseket vet fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×