eur:
388.35
usd:
360.92
bux:
68778.79
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi a tétje az európai parlamenti választásoknak?

A szabad demokraták számára az európai parlamenti (EP) választások belpolitikai tétje az, hogy képesek-e a kirekesztéssel szemben megfogalmazni az együttműködés politikáját - mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ harcol azon politikai erők ellen, amelyek úgy gondolják, hogy Magyarországnak a kirekesztésre kell épülnie. Hozzátette, az SZDSZ olyan politikához kér támogatást, amely az emberi jogok tiszteletére, a toleranciára és a demokratikus értékrend, valamint az alkotmány melletti határozott kiállásra szólít fel.

Fodor Gábor kijelentette, hogy a szélsőséges, elsősorban szélsőjobboldali mozgalmak olyan jelszavakat hangoztatnak, amelyekben megjelenik a magyarországi cigányság elleni gyűlölet, a zsidóság, a kisegyházak vagy a szexuális másság diszkriminációja.

Emlékeztetett rá, hogy ma ott tartunk, hogy egy, a cigányok ellen indított gyilkosságsorozatot kell felderíteni a rendőrségnek. Mint mondta, tavaly november óta ennek során öt embert öltek meg. Hozzátette, aki szerint ez vállalható, vagy egyáltalán magyarázkodik amiatt, hogy miért öltek meg származásuk miatt embereket Magyarországon, az kiiratkozik a demokratikus és az emberi közösségből.

Fodor Gábor hangot adott annak a véleményének is, hogy a szabad demokraták számára az európai parlamenti (EP) választások belpolitikai tétje az, hogy képesek-e a kirekesztéssel szemben megfogalmazni az együttműködés politikáját.

Kijelentette, hogy a társadalmi válsággal szemben fel kell lépni. Úgy fogalmazott, a józan gondolkodású embereknek fel kell venni a harcot, és meg kell mutatni, hogy Magyarország befogadja a másságot, és a különböző gondolkodású, származású és nézetű emberek együtt erősebbek.

A sajtótájékoztatón részt vevő Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere, az SZDSZ EP-listájának negyedik helyezettje azt mondta, hogy a gyűlöletkeltés és a gyilkossághullám minden józan gondolkodású embert megrémiszt.Közölte, ma áldozattá lehet válni azért, hogy valakinek a bőrszíne fekete, mert ha nem is roma, de rasszjegyei alapján annak nézhetik és megölhetik. Azt mondta, hogy ebben a kérdésben az egész társadalomnak felelőssége van, de a szélsőjobboldali pártokat különösen nagy felelősség terheli.

Ignácz József úgy fogalmazott: "nem kirekesztő magatartást várunk el, de ki kell szorítani az ilyen jellegű nézeteket".

Fodor Gábor arról is beszélt, hogy vannak olyan népcsoportok, valláshoz, gondolkodáshoz vagy életvitelhez tartozó emberek, akiknek, ha így folytatódik, azzal kell szembesülniük, hogy a politikában nem marad képviseletük, mert mások sem merik majd felvállalni ezt.

Az MTI megjegyzésére, amely szerint a magyarországi népcsoportoknak jelenleg sincs parlamenti képviseletük, azt mondta, a hazai politikai rendszer nem korporatív képviseleten, hanem a politikai elvek képviseletén alapul.

Fodor Gábor úgy fogalmazott, hogy ő nem hisz az úgynevezett korporatív rendszerben, amikor valakik a származásuk vagy egy társadalmi csoporthoz való tartozásuk miatt delegálhatnak képviselőket, ugyanis ezek a megoldások mindig a demokratikus intézményrendszer torzulásához vezetnek. Hozzátette, hogy az SZDSZ mindig is vállalta a kisebbségek képviseletét, de szerinte ennek nem úgy kell megtörténnie, hogy a népcsoportok delegálnak képviselőket a parlamentbe.

A nemrég kirobbant privatizációs ügyre reagálva a pártelnök azt mondta, az Állami Számvevőszék jelentése alapján le kell folytatni a szükséges vizsgálatokat.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×