eur:
388.9
usd:
361.66
bux:
68689.82
2024. május 8. szerda Mihály

Miért nem akarnak a külföldiek Magyarországon szavazni?

Öt évvel ezelőtt még 20 ezer külföldi szavazhatott volna Magyarországon az Európai Parlamenti választáson, idén már 105 ezer embernek adatik meg a lehetőség. Ám nem élnek ezzel.

Eddig mindössze 3300, Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár kérte felvételét a választói névjegyzékbe - tájékoztatta az inforadio.hu-t az Országos Választási Iroda vezetője.

Rytkó Emília elmondta: 105 ezer külföldinek postáztak ki levelet arról, hogy ha akar, szavazhat Magyarországon, ám legtöbbjük nem jelezte ezt a szándékát a lakóhelye szerinti jegyzőnél. A 3300 jelentkezőből nagyjából 2000 román állampolgár.

A 105 ezer jelentős szám, hiszen öt évvel ezelőtt még csak 20 ezer ilyen ember volt, ám ahogy Rytkó Emília elmondta, azóta "mozgékonyabbá" váltak az uniós polgárok, és a közösség is bővült. Ráadásul egy olyan országgal, Romániával is, ahol sok magyar nemzetiségű él, az ötszörös növekedés mögött így valószínűleg az erdélyiek állnak.

Öt évvel ezelőtt egyébként 1500 külföldi vetette magát névjegyzékbe Magyarországon.

A június 7-ei választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik.

Az uniós országok választási szervei pedig május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik mely országban kérték névjegyzékbe vételüket; ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből. Így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×