eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jövő pénteken lesz a vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete az április 30-ra meghirdetett sztrájkját a csütörtöki középiskolai ballagások miatt május 8-ra, jövő péntekre helyezi át - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, aki arról is beszélt, hogy másfél év után megállapodtak a még elégséges szolgáltatásokról.

A középiskolai és szülői szervezetek kérésére a sztrájk nem csütörtökön a ballagásokkal egy időben lesz, hanem május 8-án 0-18 óráig - mondta a VDSZSZ elnöke. Gaskó István hozzátette: a sztrájk jövő héten pénteken is olyan intenzív lesz, mintha most csütörtökön lett volna.

"A sztrájk erőteljes lesz, mert a választmány úgy látja, hogy a Bajnai-kormány megszorító intézkedései elfogadhatatlanok." - mondta Gaskó István, majd hozzátette, hogy a kormány tervei között szerepel az utazások állami támogatásának csökkentése és a vasutasok kedvezményeinek megrövidítése.

Ezzel kapcsolatban a VDSZSZ elnöke arról számolt be, hogy pénteken megállapodtak a kormány képviselőjével arról, hogy 2009-ben nem kerül sor ezekre az intézkedésekre. A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy másfél év után újra megállapodtak a még elégséges szolgáltatásokról a MÁV-Start vezetőivel, így várhatóan 404 vonat közlekedik majd.

"A megállapodás még április 30-ra van megkötve, azt reméljük, hogy ebből a megállapodásból kiindulva a jövőben is elérhető távolságba kerül a még elégséges szolgáltatások megkötése." - mondta Gaskó István.

Kiemelte, hogy a szakszervezet továbbra is fontosnak tartja korábbi követeléseit - a többi között hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből - de jövő héten pénteken hangsúlyosan a Bajnai-kormány megszorításai miatt sztrájkolnak.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×