eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egykori III/II-es tiszt az MSZP jelöltje a Fővárosi Közgyűlésbe

Kultúrházak kockázatos milliárdokért. III/II-es tiszt az MSZP jelöltje a fővárosi közgyűlésbe. Jövőre elkezdődhet egy teljesen új 10-es számú főút kiépítése. Két hónap alatt a harmadik, hátrányos helyzetű fiatalok tanulását segítő állami ösztöndíj folyósítását tartja vissza a kormány. Hírek a reggeli lapokból.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy milliárdokért épülnek multifunkciós művelődési központok. Az Agóra programot ugyanis még a válság előtt hirdették meg, ám az építkezések a mélyponton kezdődnek meg. A valódi probléma nem is az építési, hanem a fenntartási költségeknél jelentkezik. A hatalmas épületek fűtése, őrzése, karbantartása akkor is százmilliókat emészt fel, ha senki be nem teszi a lábát. A gazdasági recesszió hatására a lakosság vélhetően kevesebbet költ majd szabadidős- és kulturális tevékenységre. A programok nemcsak hozzák, viszik is a pénzt. Mindez a csökkenő adóbevételek miatt súlyos helyzetbe sodorhatja a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat. Példakánt említhető a Terézvárosban nemrég átadott, négyezer négyzetméteres közösségi színtér, amelynél az önrész is megduplázódott az átadásra, és százmillió még hiányzik a befejezéshez. Az önkormányzat ha ezt még ki is tudja fizetni, az éves üzemeltetési költségeket már nem tudja kigazdálkodni, ezért külsős hasznosítót keresnek.

A Magyar Nemzet információi szerint a pártállami titkosszolgálat kötelékében dolgozott Kivágó Iván Györgyné, aki Hunvald György helyét veheti át a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában. A lap úgy tudja, hogy a politikus az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott. Kivágó Iván Györgyné elismerte, hogy a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatoknak dolgozott, igennel válaszolt a hivatásos múltját firtató kérdésre. A III/II-es főcsoportfőnökség 8-as osztálya az idegenforgalom területén és az amnesztiával hazatértek között végzett kémelhárító tevékenységet a lap szerint.

A Népszabadság arról ír, hogy jövőre elkezdődhet egy teljesen új 10-es számú főút kiépítése, és optimális esetben 2012-től kétszer kétsávos pályán lehet közlekedni a leendő M10-es nyomvonalán, az óbudai temető és Pilisvörösvár között. Az út első két szakaszán lényegében autóút-paraméterekkel rendelkezik majd, s a jelenlegi 10-estől eltérve, a távlati M10-es nyomvonalán halad végig. A távlati tervek azzal számolnak, hogy folytatása Pest felé a szintén régóta tervezett aquincumi híd lehet. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. három szakaszban valósítja meg a várhatóan több tízmilliárd forintos építkezést. Elsőként az óbudai temetőtől északnyugatra, a Pomázi út és az ürömi elágazás közötti, nagyjából három kilométeres szakasz épül meg. A környezetvédelmi engedély már jogerős, az építési engedély jövőre lehet meg. Optimális esetben ez a szakasz 2012-ben helyezhető forgalomban. Ugyancsak 2012-es átadással számol a NIF az ürömi csomópont és a solymári elágazás közti négy kilométeres szakasz esetében is. A csaknem húsz kilométernyi folytatás azonban a távolabbi jövőbe vész.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy két hónap alatt a harmadik, hátrányos helyzetű fiatalok tanulását segítő állami ösztöndíj folyósítását tartja vissza a kormány. A lap felidézi: az év elején Szűcs Erika szociális miniszter a közoktatásban, illetve az államilag finanszírozott felsőoktatásban tanulók tanulmányi ösztöndíjainak a kifizetését tartotta vissza több mint egy hónapig; majd Hiller István oktatási miniszter a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók tanulmányi költségét késleltette. Most a leszakadt rétegek felemelkedését szolgáló Bursa Hungarica-ösztöndíjak egy hónapos késésére derült fény. Szita Károly fideszes polgármester szerint a tárca a pénz visszatartásával szerződésszegést, illetve a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekményt követett el. A minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága elismerte a késedelmet, mint a lapnak mondták: az ösztöndíjprogram kezelésére létrehozott új számítógépes szoftver problémái okozták a csúszást. Hozzátették: a pénzt a múlt hét végén átutalták az intézményeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×